Slikarka Hana Mirkov između Stanića i Lipovca

“Uvijek sam vjerovao u Hanu i predviđam joj lijepu i uspješnu slikarsku budućnost. Ona je ponos ovog grada, svojih roditelja i mene kao njenog profesora”, kazao je slikar Ljubomir Popadić
173 pregleda 0 komentar(a)
galerija Nikola I, Foto: Svetlana Mandić
galerija Nikola I, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 22.07.2015. 18:56h

Samostalna izloža slika mlade akademske slikarke Hane Mirkov iz Tivta, privukla je preksinoć u galeriju ljetnjikovca Buća-Luković, veliki broj posjetilaca koji su se došli pokloniti i uživati u radu talentovane slikarke koja je trenutno stipendista Vlade Italije.

Hana Mirkov je svojevremeno prve umjetničke korake napravila u Školi slikarstva uglednog tivatskog slikara Ljubomira Popadića koji je preksinoć i zvanično otvorio izložbu radova svoje nekadašnje štićenice.

O stvaralaštvu mlade Tivćanke koja je sa vrhunskim uspjehom završila Srednju umjetničku školu “Petar Lubarda” a potom i Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju, govorio je i Neven Staničić, urednik programa u tivatskom Centru za kulturu.

“Divno je kad je neko koji još studira može da napravi jednu retrospektivu, a da je pri tom imao nesreću da izgubi sve svoje radove u požaru svojevremeno na Akademiji na Cetinju. I možda je to bio još bolji početak - Hana Mirkov, ovako mlada, je pronašla ključ koji umjetnici traže tokom cijelog života. Možemo je svrstati između Vaska Lipovca i Voja Stanića. Današnje njeno stvaralaštvo nam svjedoči koliko je vrijedna i sa koliko truda i ozbiljnosti pristupa svom poslu. To je slikarstvo simbolizma u jednoj dobroj tradiciji crnogorskih slikara. Hana nastavlja tu priču da se preko simbola obraća publici”, kazao je pored ostaloga, Staničić.

“Uvijek sam vjerovao u Hanu i predviđam joj lijepu i uspješnu slikarsku budućnost. Ona je ponos ovog grada, svojih roditelja i mene kao njenog profesora”, kazao je slikar Ljubomir Popadić.

U muzičkom dijelu programa na flauti je nastupila Ksenija Barbić.

Bonus video: