Bez izvinjenja, DKP je posao za nadležne

"Vjerovatno Slavoljub Vukašinović očekuje da medij, u kojem se neka firma reklamira ili se reklamirala, po automatizmu treba da bude snishodljiv prema istoj i da krije njene sumnjive ili u krajnjem nelegalne radnje?!"
4 komentar(a)
Marlboro (Novine)
Marlboro (Novine)
Ažurirano: 22.07.2015. 17:01h

Direktor u ostavci državnog Duvanskog kombinata Podgorica (DKP) Slavoljub Vukašinović tvrdi da "Vijesti" kaljaju ugled njegove firme pisanjem o švercu cigareta.

On manipulativno pominje i da je razlog pisanja prestanak reklamiranja "pointa" upravo na naslovnici "Vijesti", što su plaćali kao u svim drugim medijima.

Vjerovatno Vukašinović očekuje da medij, u kojem se neka firma reklamira ili se reklamirala, po automatizmu treba da bude snishodljiv prema istoj i da krije njene sumnjive ili u krajnjem nelegalne radnje?!

Razlog za pisanje je jasan, a to je interes javnosti da bude obaviještena šta se dešava iza kulisa firme, koja je u vlasništvu države, a čije interese zastupaju oni koje želi vlast.

Zar novinar treba da zažmuri kad pribavi podatke i fotografije o izradi kartonske ambalaže za “marlboro” i “cleopatru” u pogonima AD Kartonaža na Cetinju, firme koja je višegodišnji partner upravo DKP-a.

Naravno da ne.

Zato sam išao dalje, provjerio činjenice oko izvora informacija i njihovih motiva, i tražio odgovore od Vukašinovića i većinskog vlasnika cetinjske firme Veselina Vujovića, koji nije odmah ni negirao da rade za DKP kartonske kutije za “cleopatru” i “marlboro”.

Tek nakon nekoliko sati se pribrao pa je rekao: “Znamo svi da DKP ne proizvodi ’marlboro'”.

Vukašinović dalje tvrdi da bi nadležne institucije znale da šverc postoji, i da bi, da ga stvarno ima odgovarali pred zakonom. Problem je što se nadležne institucije, iz Vukašinoviću poznatog razloga, do sada nisu miješale u svoj posao i provjerile zakonitost rada DKP-a.

U krajnjem, njihov je, a ne novinara, posao da dokažu (ne)postojanje šverca.

Kad je konačno u Skupštini Crne Gore formiran anketni odbor za ispitivanje prodaje imovine DKP-a i poslovanja te kompanije, gle čuda - odjednom se u upravnoj zgradi Duvanskog kombinata dogodi krađa kompjutera sa poslovnim podacima. Nestanku kompjutera sa podacima prethodio je požar iz septembra 2009. godine kada je zgrada u krugu Duvanskog kombinata Podgorica, koja se nalazi pored upravne, u noći izgorjela skoro do temelja. Upravo u toj zgradi bila je smještena dokumentacija i dio poslovnih knjiga DKP-a, koje su nestale u dimu.

Kad Vukašinović govori o reputaciji DKP-a, ne spominje činjenicu da se godinama ta državna firma povezuje sa nelegalnim brendom cigareta “cleopatra”, koji su do skora proizvodili. Vukašinović je ranije više puta zvanično saopštio da sa tim cigaretama rade legalno i da su od inostranog partnera "obezbijedili licencu za proizvodnju".

Podsjećanja radi, krajem marta ove godine u Grčkoj je zbog sumnji u šverc zaplijenjeno 146,5 tona cigareta “cleopatra”, koje su poslate upravo iz DKP-a i to nije bio prvi put da se te cigarete plijene.

Grčki mediji su tada saopštili da je nakon zapljene broda sa cigaretama i Ministarstvo spoljnih poslova Egipta reagovalo i tražilo da se sporni tovar zadrži, jer se po njima radi o imitaciji njihovog brenda “cleopatra”. Sa druge strane, i unutar DKP-a ima onih koji tvrde da se u toj firmi godinama ne radi po zakonu.

“Vijesti” svakako ne mogu da budu krive što radnici DKP-a ovih dana prijete da će otkriti šta se sve radilo u DKP-u. Zbog gore navedenog, izvinjenje koje traži, Vukašinović može da potraži na nekom drugom mjestu.

Bonus video: