Vajarski odgovor velikom Petru Lubardi

Radovi oboje vajara korespondiraju sa samim prostorom
66 pregleda 0 komentar(a)
izložba Grad teatar, Foto: Grad teatar
izložba Grad teatar, Foto: Grad teatar
Ažurirano: 22.07.2015. 16:23h

Likovni program 29. Grad teatra u crkvi Santa Marija predstavio je radove dvoje eminentnih umjetnika - skulptora, Željke Momirov iz Beograda i Sretena Milatovića iz Nikšića. Kako je na otvaranju rekao Merin Smailagić, selektor programa, riječ je o posebnom doživljaju.

“Imamo priliku da vidimo foto-instalacije umjetnice koja je izlagala na 39 samostalnih i preko 400 kolektivnih izložbi. Skulptor Sreten Milatović takođe pripada kategoriji umjetnika značajne biografije - to je stvaralac koji je još od prvih predstavljanja, početkom devedesetih, skrenuo pažnju svojim radom u kome je prepoznato nešto posve osobeno u izrazu”, istakao je Smailagić.

Prema riječima Željke Momirov, izložba u prostoru crkve Santa Marija nema neki metaforični naslov, ali kako su oboje vajari po struci, njihovi radovi korespondiraju sa samim prostorom.

“Godinama se bavim i instalacijama, a izloženi radovi nastavak su serije koju sam počela da radim prije četiri godine, i odnose se na istraživanje o portretu“, kaže Momirov.

Rad Milatovića ima blizu deset kvadrata u crnom i sivom granitu.

“Petar Lubarda je 1951. svojom revolucionarnom izložbom u Beogradu označio prekretnicu u likovnoj umjetnosti, pokazujući slike koje su se odnosile na drugačije poimanje forme, svjetlosti, boje, dematerijalizaciju oblika...Taj njegov rad dugo me je proganjao, želio sam da napravim neki svoj vajarski 'odgovor'. To je u kamenu, dosta teško izvesti, i jako je teško kamen obraditi. Ali, tu postoji potpuna veza između nečega arhetipskog, što nosi ovaj granit, i nekog mog prvog poimanja Crne Gore, prvog mog hoda iz djetinjstva”, kaže Milatović.

Izložba će biti otvorena do 30. jula.

Bonus video: