Hamilton: Formulu 1 čeka težak put

"Još jednom smo vidjeli kakve su opasnosti našeg sporta, da bi to trebalo da se poštuje i da mi vozači kada uđemo u vozilo prihvatamo da postoji šansa za takve opasnosti", rekao je Hamilton
0 komentar(a)
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.07.2015. 14:58h

Vozač Mercedesa Luis Hamilton izjavio je da poslije smrti vozača Marusije Žila Bjankija Formulu 1 "čeka težak put".

Bjanki je juče sahranjen u Nici, a komemoraciji su prisustvovali brojni vozači i čelnici Formule 1, kao i hiljade navijača.

Bjanki (25) u petak je umro od posljedica povreda glave koje je zadobio tokom trke za Veliku nagradu Japana prošlog oktobra, kada je po velikoj kiši naletio na vozilo koje je izvlačilo bolid Zaubera sa staze. Od tada je bio u komi...

"Za sve nas je bilo nevjerovatno teško oprostiti se od Žila. Želio bih da sam ga bolje poznavao, ali ono što sam znao o njemu je da je imao dobro srce, sjajan duh i sjajnu budućnost. Formulu 1 sada čeka težak put. Još jednom smo vidjeli kakve su opasnosti našeg sporta, da bi to trebalo da se poštuje i da mi vozači kada uđemo u vozilo prihvatamo da postoji šansa za takve opasnosti", rekao je Hamilton.

Hamilton je naveo da je napravljen napredak po pitanju bezbjednosti i da zna da će Međunarodna automobilska federacija (FIA) preduzeti korake da se to pitanje i dalje unapređuje.

Izvještaj o Bjankijevoj smrti ima 396 strana, a u njemu su brojne preporuke, uključujući i uvođenje "virtuelnog sejfti kara", koji bi usporavao vozače kada su na stazi opasni uslovi za vožnju.

Istraga je pokazala da Bjanki nije uspio dovoljno brzo da zakoči i udario je u vozilo koje je izvlačilo bolid Zaubera sa staze.

Hamilton je rekao da će misliti na Bjankija tokom predstojeće trke za Veliku nagradu Mađarske, ali i do kraja karijere.

"Nosiću ga u svojim molitvama i mislima, ne samo u nedjelju, već do kraja mojih vozačkih dana. Znam da bi on želio da vozimo jako, kao što je on, pa ću to i uraditi", istakao je Hamilton.

Bonus video: