VELIKO OTKRIĆE

Fragmenti Kurana, možda najstariji na svijetu, nađeni u Engleskoj

Stručnjak Britanske biblioteke za takve rukopise doktor Muhamad Isa Vali rekao je da će ovo "uzbudljivo otkriće" obradovati muslimane
95 pregleda 4 komentar(a)
Kuran, Foto: Shutterstock
Kuran, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.07.2015. 11:05h

Fragmenti Kurana koji su možda najstariji na svijetu pronađeni su na Univerzitetu u Birmingemu.

Radiokarbonskim datiranjem ocenjeno je da je rukopis star najmanje 1.370 godina, što znači da spada u najstarije koji postoje, piše danas Bi-Bi-Si (BBC).

Stranice muslimanskog svetog teksta nalazile su se neotkrivene u biblioteci na univerzitetu skoro sto godina. Rukopis je držan sa kolekcijom drugih bliskoistočnih knjiga i dokumenata i nije bio identifikovan kao najstarija verzija islamskog svetog teksta.

Kada je jedan doktorant prilikom istraživanja bliže pogledao stranice odlučeno je da se izvrši radikarbonsko datiranje i rezultati su bili "zaprepašćujući", navodi BBC.

Direktorka odsjeka univerziteta za specijalne kolekcije Suzan Voral rekla je da istražitelji nisu ni u "najluđim snovima" očekivali da će rukopis biti tako star.

"Oktriće da imamo jedne od najstarijih fragmenata Kurana je bilo fantastično uzbudljivo", rekla je ona.

Testovi su pokazali da su fragmenti napisani na kozjoj ili ovčjoj koži među najstarijim postojećim tekstovima Kurana. Testovi daju niz datuma koji pokazuju da sa vjerovatnoćom od preko 95 odsto pergamenti potiču iz 568. i 645. godine.

"Mogli bi da nas vrate do nekoliko godina od osnivanja islama", rekao je Dejvid Tomas, profesor hrišćanstva i islama na Univerzitetu.

Stručnjak Britanske biblioteke za takve rukopise doktor Muhamad Isa Vali rekao je da će ovo "uzbudljivo otkriće" obradovati muslimane.

Preporučujemo za Vas