Završen festival Dani muzike u HN: Zadovoljna i publika i umjetnici

Po tradiciji, u završnici festivala je nastupio u svijetu priznati pijanista Boris Kraljević, umjetnički direktior festival, a pridružili su mu se sopranistkinja Nensi Juen, bariton Martin Ng i violinistkinja Jong Ju L
117 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2015. 10:44h

Koncertom pijaniste Borisa Kraljevića i troje umjetnika iz Južne Koreje, Hong Konga i Singapura, u Herceg Novom je sinoć završen 32. Međunarodni festival Dani muzike.

Publika je tokom deset julskih dana bila u prilici da čuje 16 umjetnika iz 10 zemalja, koji su nastupili na šest festivalskih večeri.

Arije iz najpoznatijih opera Verdija, Pučinija, Donicetija, Mocarta, Štausa, Leonkavala i Šuberta, hercegnovska publika je sa pažnjom i zdovoljstvom slušala na zatvaranju Festivala.

Po tradiciji, u završnici festivala je nastupio u svijetu priznati pijanista Boris Kraljević, umjetnički direktior festival, a pridružili su mu se sopranistkinja Nensi Juen, bariton Martin Ng i violinistkinja Jong Ju Li.

Kraljeviću , kao rođenom Novljaninu koji iz godine u godinu na festival dovodi umjetnike sa svih meridijana, priznaje, veoma je važno šta njegovi sugrađani misle o festivalu.

"Na moju radost i zadovoljstvo čujem da se u gradu priča o Festivalu i da su svi puni hvale za program i umjetnike koji su nastupali", ističe Kraljević.

Posljednjih godina Boris Kraljević živi i radi u Singapuru. Kaže da ima i sličnosti, ali i velikih razlika u odnosu društva prema klasičnoj muzici i kulturi uopšte.

"Kada je riječ o entuzijazmu umjetnika onda su sličnosti između Istočne Azije i ovog dijela Evrope velike, ali su zato neuporedivi drugi uslovi. U Singapuru djeluje nekoliko simfonijskih orkestara, brojne su koncertne sale, imaju Operu,... Tamo je bogat umjetnički program, ne samo kada je riječ o klasičnoj muzici, što je, pored ostalog, i rezultata brižljivog planiranja", kaže naš poznati pijanista.

On je siguran da umjetnici koji nastupe u Herceg Novom svoja pozitivna iskustva prezentuju u svijetu što je podsticaj za hercegnovski festival i njegove organizatore.

Umjetnici iz Južne Koreje zadovoljni su nastupom i dočekom u Herceg Novom.

"Izuzetno veče vrhunskih umjetnika", ocijenila je potpredsjednica Festivala Milena Lučić.

Zatvarajuću manifestaciju Stevan Koprivica vd direktor JUK Herceg Fest je istakao da su Dani muzike "misija koja našoj zemlji i gradu podaruje zrno plemenitosti" i da je i završetak ovogodišnjeg Festivala početak narednog.

Kraljević je saglasan sa tim zaključkom i pojašnjava da zavrsetak 32. Dana muzike znači početak priprema za slijedeći festival, i očekuje jos veću i bolju podršku, kako bi mogao da publici priušti raznovrsniji program. Možda i sa simfonijskim orkestrom.

Pokrovitelji manifestacije bili su Opština Herceg Novi, Turistička organizacija grada, Ministarstvo kulture Crne Gore, a sponzori Hunguest Hotel Sun Resort i Ambasada Republike Poljske.

Galerija

Bonus video: