Dromader ostao u vodi Skadarskog jezera (foto i video)

Nezgoda se dogodila kada je pilot Branislav Stojanović sletio na jezero da napuni rezervoar vodom, i vrati se da pokuša da obuzda vatrenu stihiju na planini Garač
137 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2015. 21:43h

Protiv-požarni avion koji se izvrnuo u vodi Skadarskog jezera, dovučen je oko 21 sat do željezničkog mosta u Vranjini. Odatle će sjutra elevatorom biti izvučen i prevezen na servis.

Dromader AT802A, koji je u vlasništvu Avio-helikopterske jedinice MUP-a, prevrnuo se oko 11 časova u rejonu Skadarskog jezera.

Nezgoda se dogodila kada je pilot Branislav Stojanović sletio na jezero da napuni rezervoar vodom, i vrati se da pokuša da obuzda vatrenu stihiju na planini Garač.

Stojanović je prije nezgode, nekoliko puta vodom zasipao vatrom obuhvaćene padine planine Garač i danilovgradskog izletišta Studeno.

Prema prvim nezvaničnim informacijama oko 11 sati napravio je grešku - nije podigao točkove prilikom slijetanja na vodu, zbog čega se avion i izvrnuo.

Ipak, tačan uzrok nezgode biće poznat nakon istrage. Pilot je uspio da se izbori sa vodom, otvori kabinu i ispliva

Njegove kolege koje su iz vode izvlačile potopljeni avion, kazale se “Vijestima” da je “prava sreća što je Stojanović bio priseban”.

Oni ističu da je rijetkost u takvim nezgodama da se piloti izvuku i izrone.

Beli Gazivoda jedan je od onih koji su vidjeli prevrtanje policijskog aviona. On i još jedan mještanin pomogli su Stojanoviću da se domogne kopna.

Pilot je prošao bez povreda i nakon opservacije u Kliničkom centru otpušten je na kućno liječenje.

Prema informacijama “Vijesti” upravo mještani su obavjestili policiju da je protiv-požarni avion imao nezgodu, nakon čega je krenula akcija izvlačenja aviona.

Službenici Direktorata za vanredne situacije MUP-a, ronioci, pripadnici Plovne jedinice policije i nekoliko mještana, satima su “okretali” a potom i “šlepali” avion do mjesta sa kog mu se može prići kopnom.

Nakon što su iz dromadera ispumpali kerozin, ronioci su ispod njega postavili specijalne balone, koje su potom napumpali.

Nakon toga avion je “izronio” iz vode, a potom su ga “odšlepali” do željezničkog mosta.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić je kazao da je Stojanović imao licencu i da je bez povreda prošao zahvaljući svojoj obučenosti.

On je dodao da je rano za komentarisanje uzroka nezgode i da će se to naknadno utvrdiiti.

“Protiv-požarna avijacija je jako težak, složen i opasan posao”, kazao je on.

Galerija

Bonus video: