Šarićev saradnik se predao podgoričkoj policiji

Šekularac je zvanično bio u bjekstvu od oktobra 2010. godine, samo nekoliko dana prije nego što je Crna Gora potpisala sporazum o izručenjima sa Srbijom
7 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2015. 12:40h

Dugogodišnji bjegunac Bjelopoljac Dejan Šekularac (34), osumnjičen da je član narko-klana Darka Šarića, predao se podgoričkoj policiji.

Kako piše "Dan", posljednja njegova lokacija prije predaje je bila Italija.

Da se Šekularac predao potvrdila je i Uprava policije.

"Za D.Š. je, u okviru međunarodne operacije „Balkanski ratnik“, raspisana međunarodna potjernica NCB Interpol Beograd radi obezbjeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku pred nadležnim pravosudnim organima Republike Srbije zbog krivičnih djela kriminalno udruživanje, nezakonita proizvodnja, posjedovanje i stavljanje u promet opojnih droga i faslifikovanje dokumenata iz KZ Republike Srbije. S obzirom da su se u konkretnom slučaju stekli uslovi za primjenu ugovora između Crne Gore i Srbije koji se odnosi na izručenje sopstvenih državljanja, policijski službenici su D.Š. priveli sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici koji mu je odredio ekstadicioni pritvor", saopšteno je iz policije.

Šekularac je zvanično bio u bjekstvu od oktobra 2010. godine, samo nekoliko dana prije nego što je Crna Gora potpisala sporazum o izručenjima sa Srbijom.

On je bio uhapšen 5. februara 2010. godine na osnovu Interpolove potjernice Srbije, zajedno sa Goranom Sokovićem, pod sumnjom da su obojica kao članovi Šarićevog narko-klana učestvovali u švercu 2,7 tona kokaina iz Urugvaja.

Sumnja se da je Šekularac bio zadužen za organizovanje i kontrolu prevoza narkotika, a da je Soković, zajedno sa Šarićem, jedan od glavnih vođa narko kartela koji je razvio jake ogranke u Crnoj Gori i Srbiji.

Međutim, samo nekoliko dana kasnije Viši sud u Podgorici obojicu je pustio na slobodu po nalogu Vrhovnog tužilaštva Crne Gore, jer je Specijalni sud u Srbiji odbio da dostavi dokaze protiv njih dvojice.

Srpski tužilac Miljko Radisavljević tada je izjavio da bi dostavljanje dokaza u ovoj fazi istrage tužilaštvu Crne Gore protiv Sokovića i Šekularca moglo ozbiljno da ugrozi istragu koja se protiv Šarića vodi u Srbiji.

On je objasnio da zahtjev tužilaštva Crne Gore nije odbijen, već odložen i da je trebalo postupiti po potjernici, pa tek onda vidjeti koji su dalji vidovi saradnje.

Bonus video: