U "golfu" nema DNK Damira Mandića, osim na pušci

“Nema DNK, nisam pronašao sličnost DNK Mandića u vozilu ’golf 3’, osim na pušci“, tvrdio je Ekart na saslušanju u Višem sudu u Podgorici
0 komentar(a)
Golf 3, Foto: Boris Pejović
Golf 3, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.07.2015. 06:33h

Na suđenju za ubistvo Duška Jovanovića, vještak Saveznog kriminalističkog instituta iz Visbadena dr Martin Ekart, djelimično je promijenio svoj nalaz od 17. februara 2009. godine.

Ekart je juče, posredstvom video-linka, svjedočio u nastavku suđenja Damiru Mandiću, optuženom za saučesništvo u ubistvu Jovanovića.

Rekao je da je 17 miliona puta vjerovatnije da je Damir Mandić izazivač traga DNK na automatskoj pušci iz koje nije ubijen Jovanović, nego da ta mješavina potiče od dva nepoznata lica. Vještak je u 2009. godini izjavio da je 40 miliona puta vjerovatnije da je Mandić izazivač tog traga. “Na osnovu najnovijih rezulatata za regione Montenegro i Vojvodinu od 2011, o učestalosti tragova, dajem dopunu da je 17 miliona puta vjerovatnije da je Mandić jedan od izazivača ovog traga”, rekao je Ekart.

Dodao je da u “golfu 3“ ima mnogo dlaka i pramenova kose, na kojem postoji jedno dominantno lice i kombinovani tragovi. “Imamo jedan jedinstveni DNK na kosi, kao i kombinovane i mješavine tragova. Nemam nikave podatke o starosti DNK tragova u svojoj DNK analitici.

Tu starost traga uopšte nije moguće utvrditi, a to zavisi od vlažnosti vazduha, od okolnosti uslova u okolini gdje su ti tragovi izuzeti, zatim zavisi od uslova gdje su čuvani ti tragovi. Izuzetak su tragovi krvi“, kazao je dr Ekart.

Na pitanje advokata Velibora Markovića, branioca optuženog, da ako se izuzme smješa DNK tragova na automatskoj pušci iz koje nije pucano, gdje je biološki trag Mandića, da li ima drugih tragova u “golfu 3“ iz kojeg je, prema navodima optužnice pucano na Jovanovića, dr Ekart je odgovorio:

“Ako pođem od toga da limenka ’red bula’ nije izuzeta u ’golfu 3’, nema nikakve druge sličnosti Mandićevih tragova sa poklapanjem tragova u ’golfu 3’. Nema DNK, nisam pronašao ni sličnost DNK Mandića u vozilu ’golf 3’, osim na pušci“, tvrdi Ekart.

Na pitanje Damira Mandića, kazao je da je “vrlo moguće da se DNK nanese indirektnim putem”.

Mandić je predložio da mu se ukine pritvor, tvrdeći da su vještaci iz Visbadena “jasno kazali da nema direktnih tragova njegove dukserice sa natpisom 'Čempion', već samo indirektnih, i da nije potvrđeno da je uopšte iz “golfa 3“ pucano”. Sud je odbio njegov predlog.

Sud je prihvatio predlog advokata Markovića da se vještak balističar Milovan Mihailović izjasni pod kojim uglom izlaze čaure iz automatske puške.

Dr Ekart je u prethodnom nalazu između ostalog naveo da biološki trag na dršci automatske puške koja se nalazila u "golfu 3", pripada Mandiću, te da „odgovarajući proračun ima za rezultat da je 40 miliona puta vjerovatnije da je Mandić jedan od izazivača tragova.

Vještak balističke struke Klausa Hamer nije se izjasnio da li je pucano iz unutrašnjosti „golfa 3“ ili van, te odakle potiču devet čaura pronađenih u autu, a šest barutnih čestica u vozilu.

Mandić je rekao da je “ovo sramota, ovo nema smisla. Nije da ne može da odgovori nego neće. Ako je puška izvan, čaura ne može da ide unazad. Dakle neće da odgovori, jedino ako ga Mićo Orlandić nije zvao, pošto je on slao zahtjeve za vještačenje tamo”, naveo je Mandić.

Njegov branilac advokat Branko Anđelić ocijenio je da vještak svjesno izbjegava da odgovori.

“Vještak je kazao da čaure ispadaju udesno od cijevi puške. Ako je puška izvan automobila otkud devet čaura unutra. S druge strane, ako je puška u trenutku pucanja bila u unutrašnjosti auta, kako objasniti malu koncentraciju baruta. Vještak izbjegava da odgovori, jer ne može da objasni navedeno”, kazao je Anđelić.

Advokat Asanović: Vještaci nisu rekli ništa suštinski novo

Advokat Nebojša Asanović, punomoćnik porodice Jovanović, kazao je „Vijestima“ da jučerašnjim izjašnjenjima vještaka iz Visbadena, suštinski ništa novo nije rečeno.

“Vještaci su ostali pri svojim dosadašnjim nalazima koji su do sada bili. Odbrana je postavila neka teorijsko-naučna pitanja, da tako kažem. Vještak dr Ekart ovu izmjenu u nalazu pravda forenzičkom evidencijom kojoj je u međuvremenu Crna Gora pristupila. To nije konkreno što se tiče ovog slučaja, nego uopštene karakteristike Crne Gore. On nije odstupio u odnosu na zaključak, jer je ostao da je vjerovatnoća 10 na 7“, kazao je Asanović.

Bonus video: