Video nadzor bi unaprijedio rad policije

Na sastanku je razgovarano o nedavnom kamenovanju prostorija redakcije dnevnih novina Dan i identifikaciji počinilaca paljenja imovine nezavisnog dnevnika Vijesti
51 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Saša Zeković, Savjet za građansku kontrolu rada policije, Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije
Aleksandar Saša Zeković, Savjet za građansku kontrolu rada policije, Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije
Ažurirano: 20.07.2015. 18:24h

Uvođenje kvalitetnog video nadzora u kompletnom gradu moglo bi unaprijediti kvalitet rada policije, smatraju u Centru bezbjednosti (CB) Podgorica.

Predsjednik i članovi Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Aleksandar Saša Zeković, akademik Dragan Radonjić i Jovan Poleksić, posjetili su danas CB Podgorica i razgovarali sa načelnikom Vojislavom Dragovićem i njegovim najbližim saradnicima.

Na sastanku je razgovarano o nedavnom kamenovanju prostorija redakcije dnevnih novina Dan i identifikaciji počinilaca paljenja imovine nezavisnog dnevnika Vijesti.

“Savjet je informisan da se posebna pažnja, shodno ranijem negativnom iskustvu, pri svim većim javnim skupovima u Podgorici, posvećuje punoj bezbjednosti i zaštiti prostorija i imovine najuglednijih medija u Podgorici”, saopšteno je iz Savjeta.

Navodi se da je diskutovano o tretmanu policije u medijima i zaključeno da je neophodno inovirati nastupe u javnosti i građanstvo dodatno zainteresovati za praćenje rada policije i pružanje podrške bi njenom radu.

Zaključleno je da unaprijeđena saradnja sa medijima i javnošću, uz korišćenje iskustava stranih poilicija, posebno kroz specijalizovane TV dokumentarne emisije, mogla pomoći rješavanje ozbiljnih krivičnih djela kod kojih istraga stoji u mjestu.

“Predstavnici CB založili su se da savjet podrži koncept uvođenja kvalitetnog video nadzora u kompletnom gradu cijeneći da bi to moglo unaprijediti kvalitet rada policije. Detaljno je razgovarano o brojnim incidentima u ugostiteljskim objektima koji su uključivali i upotrebu vatrenog oružja a s tim u vezi o procesuiranja slučajeva zelenašenja”, kaže se u saopštenju.

Konstatovano je da u brojnim slučajevima oštećeni neće da sarađuju s policijom već izjavljuju da im je poznato ko stoji iza napada na njih i da će navodno sami, na svoj način, to riješiti.

Savjet je ocijenio da je, ukoliko oštećeni i svjedoci neće da sarađuju, teško očekivati napredak u rasvjetljavanju krivičnih djela.

“Prema podacima policije vlasnici pojedinih ugostiteljskih objekata policiju pozivaju nakon dužeg vremenskog perioda a posjetioci lokala, koji su svjedoci incidenta, tvde da ništa nisu vidjeli. Savjet je preporučio da CB uspostavi stalnu formu komunikacije sa vlasnicima ugostiteljskih lokala a posebno da se kroz taj dijalog osigura kvalitetan i ispravan sistem video nadzora u svakom o njih”, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su, govoreći o bezbjednosti na sportskim događajima, pozvali zaštitarske agencije da pristupe većem ulaganju u razvoj svojih kapaciteta, posebno za nabavku nedostajuće opreme.

“Konstatovano je da za zaštiratski sektor radi oko 2.500 osoba i pozdravljena je odluka, usvojena nakon utakmice Crna Gora - Rusija, što je bio i zaključak Savjeta, o provjeri licenci za rad svakog angažovanog zaštitara”, rekli su iz Savjeta.

Predstavljeni su veoma uspješni pristupi prema LGBT zajednici, osobama s invaliditetom (OSI) i romskoj i egipćanskoj populaciji, a Savjet je reafirmisao svoje preporuke i zaključke u vezi zapošljavanja OSI u policiji.

“Razgovarano je o predstojećoj podgoričkoj Povorci ponosa, prepoznatim rizicima pa je podržana puna posvećenost policije da osigura nesmetan i bezbjedan skup. Savjet je uputio preporuku CB da kvalitetnije koristi društvene medije za traženje pomoći zajednice za rasvjetljavanje neriješenih krivičnih djela”, dodaje se u saopštenju.

Na inicijativu Savjeta, razgovarano je o materijalnom statusu policijskih službenika i nejednakostima u platama u javnom sektoru.

U saopštenju se navodi da je prepoznat slučaj drastične razlike u platama policijskih službenika na graničnom prelazima na aerodromima Crne Gore i službenika tog javnog preduzeća koji obavljaju mnogo manje složene poslove nego što su policijski.

“Razgovarano je o postojanju pritisaka prema policijskim službenicima i mogućnostima profesionalnog angažmana sindikalnih aktivista u većim organizacionim jedinicama. Konstatovano je da i dalje postoji značajan broj službenika koji se duži vremenski period nalaze na bolovanju što uzrokuje dodatno prekovremeno angažovanje postojećeg sastava”, kaže se u saopštenju.

Predstavljen rad Etičkog odbora Uprave policije, a Savjet je pozdravio i podržao uspostvaljeni način promocije i praćenja etičkog i profesionalnog ponašanja i veoma uspješan rad ovog tijela.

Bonus video: