FIA povukla broj 17 iz Formule 1 u znak poštovanja prema Bjankiju

Bjanki (25) umro je u petak od posljedica povreda glave koje je zadobio tokom trke za Veliku nagradu Japana prošlog oktobra, kada je po velikoj kiši naletio na vozilo koje je izvlačilo bolid Zaubera sa staze
0 komentar(a)
Žil Bjanki, Foto: Reuters
Žil Bjanki, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.07.2015. 17:36h

Međunarodna automobilska federacija (FIA) povukla je danas iz Formule 1 broj 17, u znak poštovanja prema vozaču Marusije Žilu Bjankiju, koji je umro od posljedica povreda glave tokom trke u Japanu.

Bjanki je u prošloj sezoni, u kojoj je vozačima bilo dozvoljeno da biraju brojeve, vozio 15 trka u bolidu sa brojem 17.

Žan Tod je povodom povlačenja broja 17 rekao da je to "prikladan gest".

Bjanki (25) umro je u petak od posljedica povreda glave koje je zadobio tokom trke za Veliku nagradu Japana prošlog oktobra, kada je po velikoj kiši naletio na vozilo koje je izvlačilo bolid Zaubera sa staze.

Vozač Marusije je od tada bio u komi.

Sahrana francuskog vozača obaviće se sjutra u njegovom rodnom gradu Nici.

Očekuje se da će na predstojećoj trci u Mađarskoj vozači odati počast Bjankiju, uključujući i ekipu Ferarija, za koju je Bjanki debitovao.

Bjanki je u sezonama 2013. i 2014. učestvovao u 34 trke, a devetim mjestom prošle godine u trci za Veliku nagradu Monaka osvojio je prve bodove za Marusiju u Formuli 1.

Bjanki je prvi vozač koji je umro od posljedica povreda zadobijenih u jednoj trci Formule 1 nakon od Ajrtona Sene, koji je poginuo 1994. godine u San Marino.

Bonus video: