Ministarstvo pravde: Nije bilo zahtjeva za izručenje Borislava Đukića

Shodno relevantnim konvencijama Savjeta Evrope i nacionalnom zakonodavstvu u ovoj oblasti, Ministarstvo pravde svake države centralni organ komunikacije između pravosudnih organa država
74 pregleda 1 komentar(a)
Ministarstvo pravde, Foto: Boris Pejović
Ministarstvo pravde, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.07.2015. 15:15h

Ministarstvo pravde do ovog trenutka nije primilo bilo kakav zahtjev za izručenje srpskog generala u penziji Borislava Đukića koji je uhapšen u Crnoj Gori po potjernici Interpola Hrvatska, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Đukić (67) je uhapšen juče na tivatskom aerodromu po hrvatskoj potjernici za navodni ratni zločin nad civilima tokom rata u Hrvatskoj i rušenje brane na Peruči.

Shodno relevantnim konvencijama Savjeta Evrope i nacionalnom zakonodavstvu u ovoj oblasti, Ministarstvo pravde svake države centralni organ komunikacije između pravosudnih organa država.

"U skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji iz 1957. godine i Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, odnosno važećim bilateralnim ugovorom o izručenju, država molilja ima mogućnost da Crnoj Gori podnese zahtjev za izručenje lica za kojim postoji raspisana međunarodna potjernica a nalazi se na teritoriji naše zemlje“, objasnili su u Ministasrtvu pravde.

Molba za izručenje sa pratećom dokumentacijom podnosi se Ministarstvu pravde zamoljene države, kao centralnom organu komunikacije, a ista se dostavlja nadležnom sudu koji u odgovarajućem postupku rješenjem utvrđuje da li su zadovoljeni zakonski uslovi za izručenje.

"Nakon što nadležni sud donese rješenje o ispunjenosti uslova za izručenje, Ministarstvo pravde isto dostavlja državi molilji“, dodaju u Ministarstvu pravde.

Bonus video: