Herceg Novi od 21. do 28. jula domaćin 13. Međunarodnog sajma knjiga

Manifestaciju će otvoriti grčki pisac Dimitris Sotakis besjedom „Književnost i čitanje u životu savremenog čovjeka“
87 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.07.2015. 13:25h

Pod sloganom „Šta je drugo čitanje do razgovor u tišini“ (V. S. Lendor) sjutra počinje 13. Međunarodni sajam knjiga „Trg od knjige“.

Manifestaciju će otvoriti grčki pisac Dimitris Sotakis besjedom „Književnost i čitanje u životu savremenog čovjeka“.

Promocija njegovog romana „Bez daha“ (nagrada The Athens Prize for Literature časopisa ″(δε)κατα“), koji je na srpskom jeziku objavila izdavačka kuća Klio, održaće se druge večeri Sajma.

Pozdravnu riječ ispred domaćina - Opštine Herceg Novi saopštiće književnik Miraš Martinović.

“Vjerujemo da će knjiga svojom magičnom energijom i ovog jula na trgu Belavista, prepoznatoj kao kultno mjesto knjige, okupiti veliki broj posjetilaca - čitalaca kojima je čitanje svakodnevna potreba i koji neće propustiti priliku da se susretnu sa piscima i svoje biblioteke popune novim naslovima. Vjerujemo da će podstaći one koji, nažalost, teško pronalaze vrijeme za potrebu kao što je čitanje i pridobiti najmlađu publiku, koja će na nezaboravan način doživjeti svoj prvi susret sa knjigom”, saopštili su iz Gradske biblioteke i čitaonice koja je organizator Sajma knjiga.

U programu svečanog otvaranja „Trga od knjige“ učestvuje glumica Ljiljana Stjepanović, prvakinja Pozorišta na Terazijama sa monodramom „Gospođa ministarka“, koju je prema motivima Nušićeve komedije napisao Gale Janković.

Prigodnim programima biće obilježena i dva velika jubileja - 80 godina od rođenja Danila Kiša i 50 godina od smrti Aleksandra Lesa Ivanovića. Kao prateći program, u Galeriji „Josip-Bepo Benković“, biće otvorena izložba „Danilo Kiš.

Na Trgu od knjige, biće predstavljena djela koja su obilježila period između dva Sajma.

U večernjim programima učestvuju: dobitnici nagrada – Enes Halilović („Meša Selimović“), Jasmina Ahmetagić („Nikola Milošević“), Tijana Đerković (italijanska nagrada „Prvi roman“), Nikola Moravčević (nagrada za životno djelo „Rastko Petrović“).

Najbolje edicije iz svoje produkcije predstaviće Zavod za udžbenike Republike Srbije, izdavač godine na Beogradskom sajmu 2014. Tu su i promocije aktuelnih izdanja – novi roman Milisava Savića i dvojezično izdanje poezije ruskog autora Bulata Okudžave. Jeromonah Rafailo Boljević predstavlja izdanje Manastira Podmaine – Serafim Rouz: Pravoslavlje i religija budućnosti.

Zavičajni autori i zavičajne teme na hercegnovskom Sajmu biće zastupljene novim knjigama Nikole Malovića (Nova knjiga, Podgorica) i Bosiljke Pušić (Pobjeda, Podgorica). Tu je i novi broj zbornika Boka i knjiga – Simo Matavulj: Iz Boke Kotorske, čiji je priređivač prof. dr Goran Maksimović (JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi).

Biće organizovani i programi za djecu.

Žiri Sajma Trg od knjige 2015, u sastavu prof. dr Goran Maksimović, Đorđe Malavrazić i Voislav Bulatović, dodjeliće plakete za Najljepšu knjigu, Najbolju ediciju, Izdavački poduhvat godine i Najljepšu dječiju knjigu.

Pokrovitelji Sajma su Opština Herceg-Novi i Turistička organizacija Herceg-Novi, a organizatori Opština Herceg-Novi i Gradska biblioteka i čitaonica.

Bonus video: