POZNATA KNJIŽEVNICA U NOVOM PROJEKTU

Margaret Atvud crta stripove i savjetuje štreberke

Fanovi su na 750 dolara podigli cijenu originala jednog stripa koji Atvud stvara za antologiju
0 komentar(a)
Margaret Atvud
Margaret Atvud
Ažurirano: 04.04.2019. 17:15h

Književnica Margaret Atvud pravi kratak predah od pisanja priznatih i nagrađivanih književnih formi  da bi doprinijela seriji stripova koje onlajn  finansiraju fanovi, sveobuhvatnoj ženskoj antologiji posvećenoj “geek djevojkama“, štreberkama, koje traže  “priče o zabavljanju s muškarcima i ljubavi”.

Projekat nazvan “Tajne ljubavi štreberki” zamisao  Houp Nikolson, kanadskog izdavača stripova  i urednice, na putu ka svom cilju - 37.000 dolara na Kickstarter platformi, koji je počeo prošle sedmice, (već je sakupljeno više od  27.000), autorka definiše kao “propagiranje priča koje pričamo jedne drugima, ali nikada  javno - do sada”. Atvud je najpoznatija u mnoštvu žena, bilo stvaralaca ili fanova, koje  doprinose mješavini proznih priča i stripova u antologiji.

Atvud, dobitnica Bukerove nagrade, prikazana je na stripu na  naslovnoj strani “Tajnih ljubavi štreberki”, zajedno sa ostalim saradnicama. “Ja sam ona sa sijedom kosom i mačkom; zadovoljna sam što konačno imam duge noge”, napisala je Atvud u tvitu o svojoj pojavi u stripu. 

“Ona će nacrtati spostvene stripove, iznoseći 'detalje  svojih iskustava iz mladosti' za antologiju”, kaže Nikolson; drugi djelovi antologije stići će od  više od 40 saradnika i to u rasponu od stripa o “ljubavnicima koji se upoznaju, ulaze u vezu i kroz to nauče neke istine o sebi”, do  opsesija iz detinjstva, pretpubertetskih ljubavi i seksualnih fantazija.

Atvud takođe nudi investitorima sa Kickstartera četvorodjelni  strip kreiran specijalno za jednog čitaoca, koji košta 1.500 dolara, i koji je već razgrabljen. Fanovi  su takođe na 750 dolara podigli cijenu  originala jednog od stripova koja Atvud stvara za antologiju.

Nikolson, koja je već uspješno finansirala i objavila dvije zbirke stripova  preko Kickstartera, kaže da je njen novi projekat inspirisan  čitanjem savjeta za onlajn dejting.

“Veoma sam optimistična kada god vidim članak sa savjetima ili informacijama o štreberima i dejtingu. Ali uskoro se to uzbuđenje pretvara u razočarenje; članci su skoro uvijek pisani imajući u vidu  samo  muške štrebere”, piše ona na Kickstarteru.

“Postoji samo pustinja informacija usmjerena prema ženama. Ipak, kada sam zajedno sa  prijateljicama na nekim  događajima ili samo uz piće, jedna od naših glavnih tema je kako se nosimo sa vezama i njihovim brodolomima, odbijanjem,  i uopšte romantičnim i seksualnim zamkama”.

“Tajne ljubavi štreberki”, koje stvaraju i fanovi i  profesionalni pisci skup su, kako navodi Nikolson, “uspjeha podjednako kao i neprijatnosti ... i uvjeravaju nas da, bez obzira kroz što ćemo proći  ili smo već prošli, nikada nismo sami”.

Preporučujemo za Vas