SVAKOG DANA, PAR MINUTA

Tibetanska vježba za štitnu žlijezdu

Morate voljeti svoje tijelo svaki dan, i budite mu zahvalni na svemu što obavlja za vas. Samo uz tu ljubav tibetanske vježbe mogu pomoći
224 pregleda 1 komentar(a)
štitna žlijezda, Foto: Shutterstock
štitna žlijezda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2019. 17:14h

Štitna žlijezda  je organ bez kojeg naše tijelo ne bi moglo da funkcioniše. Zato je bitno da pazimo na nju, a možemo joj pomoći i ovom tibetanskom vježbom, koja će je pročistiti, omogućiti povećan dotok krvi u žlijezdu i pomoći  u njenoj funkciji.

Ovu vježbu bi bilo dobro izvoditi svakodnevno, a trebaće vam samo par minuta vremena.   1. Na samom početku istrljajte dlanove, pa ih tople stavite na mjesto gdje se nalazi štitna žlijezda. Držite dlanove na tom mjestu 10 sekundi.

2. Zatim popijte tri gutljaja vode ili svoju pluvačku, isto tri puta zaredom. Bitno je da gutljaju budu uzastopni. Nakon gutanja, izdahnite vazduh. Dok izdišete vazduh, prislonite bradu na prsa, pa prestanite da dišete na par sekundi.

3. Nakon toga polagano podižite glavu i ponovo udišite vazduh. Glavu dižite sve dok njome ne dotaknete leđa. Zategnite što više vrat, tako da donju usnicu prebacite preko gornje. U ovom položaju ostanite nekoliko sekundi i prestanite da dišete. Ponovo počnite da dišete kada glavu počnete da spuštate u početni položaj.

4. Sada ponovo bradu stavite na grudi, pa je polako okrečite u lijevu, pa u desnu stranu. Dok izvodite ovu vježbu nemojte odvajati glavu od grudi. Ova vježba odlično masira štitnu žlijezdu.

5. Kada ste gotovi, svaku vježbu ponovite, i ponavljajte, sve dok svaku vježbu ne ponovite 10 puta. Vježbajte u ležećem ili stojećem položaju. Što češće budete izvodili ove vježbe, prije će vam se popraviti funkcija štitne žlijezde. A osobama koje pate od hipotireoze, ove vježbice će biti od velike pomoći.

Svaku ovu vježbu treba izvoditi sa ljubavlju. Morate voljeti svoje tijelo svaki dan, i budite mu zahvalni na svemu što obavlja za vas. Samo uz tu ljubav tibetanske vježbe mogu pomoći.