10 SAVJETA ZA DOBRU HIDRATACIJU

Znate li da pijete vodu?

Uz obroke popijte sasvim malo vode. Ako pijete previše dok jedete, ometa se varenje
4 komentar(a)
voda, Foto: Shutterstock
voda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2019. 17:14h

 Iako je pijenje vode najprostija stvar za koju nisu potrebna uputstva, ipak da znate da se  malim  promjenama osigurava kvalitetnija hidratacija organizma.

Samo malo više osviještenosti u vezi s pijenjem vode može uveliko da promijeni  život, tvrdi Julie Bernier, instruktorka joge koja se bavi i ajurvedskom edukacijom. Stoga se njeni savjeti temelje na ajurvedi, u suštini su vrlo jednostavni i zapravo izgledaju kao nešto  što i sami intuitivno znamo - samo nas na to treba podsjetiti.

1. Prije svega, kad pijete - sjednite (isto kao što bi trebalo da sjedite i kada jedete).

2. Ne pijte naglo -  pijte u gutljajima: uzmite mali gutljaj vode, progutajte, udahnite, izdahnite. Ponovite.

3. Pijuckajte tokom dana. Ako odjednom popijete previše vode, organizam je ne apsorbuje-  većina jednostavno prođe kroz vas.

4. Pijte vodu najmanje sobne temperature. Još je bolje ako je voda topla. Hladna, a pogotovo ledena voda doslovno gasi sistem za varenje.

5. Uz obroke popijte sasvim malo vode. Ako pijete  previše dok jedete, ometa se varenje. Zapamtite ovo pravilo: 50 posto želuca ispunite hranom, 25 posto vodom, a 25 posto ostavite slobodno za probavne sokove i proces varenja.

6. Iz istog razloga nemojte previše piti i prije ili poslije obroka.

7. Pijte kad ste žedni. Žeđ je prirodan znak da je vašem organizmu potrebna voda.

8. Što se tiče količine vode, svi smo različiti - od veličine preko prehrane do načina života. Pravilo o 8 čaša vode na dan jednostavno se ne može primijeniti na sve. Ljudski organizam ima vlastiti mjerni sistem: žeđ. Ako ste žedni - pijte vodu. Budete li se vodili vlastitom žeđu te pijuckali pomalo tokom dana, pićete odgovarajuću količinu vode.

9. Jedan od pokazatelja hidratacije organizma je urin: treba da bude bistar i svijetao. Ako je tamnožut, morate piti više vode.

10. Još jedan pokazatelj hidratacije vaše su usne: ako su suve, možda ste dehidrirani.