Noć kulture u HN: "Likovne izložbe su nit koja je povezala sve programe"

U Spa galeriji predstavljena je retrospektiva radova Naoda Zorića
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2015. 11:26h

Dvodnevna manifestacija "Noć kulture" sa 15-ak programa organizovana je sinoć i u petak veče u Herceg Novom i Igalu.

U noći između 18 i 19. jula, nekoliko hiljada obožavalaca rada naive Marka Dende, posjetilo je Gradsku galeriju "Josip Bepo Benković", Gradski muzej "Mirko Komnenović" i izložbu "Terra Fantasia" 10 crnogorskih vajara (Nada Kažić, Tijana Liščević, Vana Prelević, Nikolina Zuber, Ana Miljkovac, Jelena Pavićević, Ivana Radovanović, Jovana Vujović, Adin Rastoder, Milija Stojanović), Galeriju SPA u Igalu i izložbu Naoda Zorića, Dvoranu park i izložbe fotografija Darije Bogdanović i Ivana Stanića iz Beograda, Galeriju Sue Ryder i izložbu Marice Kuznjecov Boljević, Galeriju Luča i Galeriju Spinnaker sa radovima iz fundusa, Ateljee Luke Tomanovića i Dragice Kosić.

Te noći je besjedio i književnik Nikola Malović, odgovarajući na pitanja svojih čitalaca u Knjižari "So".

Istoričarka umjetnosti Vladana Kosić iz NVO "Furešti" koji su u saradnji sa JUK "Herceg Fest" organizatori fešte ističe da su izložbe bile ona nit koja je povezala sve programe u Noći kulture.

U galeriji "Spa" predstavljena je retrospektiva radova slikara Naoda Zorića.

"Zorić portretima veristički snima i iscrtava lik, robusnim hitrim potezima, obrađuje zadebljana suve kože na licima i rukama starih junaka i predaka, produbljuje pogled, označava konture bore i daje im mudrost godina. Iskustva bazira na slikama u kojima iskazuje angažovan odnos sa minulim vremenima, u kojima ukazuje na sunovraćenost mnogih vrijednosti” , kazala je Kosić otvarajući izložbu.

"Nije bilo uzaludno ovo moje iskustvo u posljednjih 25 godina. Mijenjao sam se, sazrijevao i razvijao sve ove godine, ali samo u suštini ostao isti čovjek i umjetnik", rekao je Zorić nakon otvaranja izložbe.

"Umjetnike čiju su zajedničku izložbu pod nazivom "Terra Fantasia" posjetioci mogli da vide u atrijumu Gradskog muzeja uvezuje "proces izgradnje individualne i autentične predstave sa ukusom mita", ocijenila je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević.

Ispred Instituta Igalo promovisana je nova knjiga Bosiljke Pušić "Privid sunca".

"To je moj način reakcije na bol i muku koje je stvarnost priređivala. Tu smo stvarnost svi doživjeli i bila je užasna. To je posljednji rat koji je rastočio Jugoslaviju i koji je mnoge porodice rasturio po svijetu", istakla je Pušić.

Dramaturg Stevan Koprivica je ocijenio da je "Privid sunca" "knjiga pobune", a Momir Mićunović je utvrdio da je knjiga Bosiljke Pušić "mapa naše duše i za onoga ko je bude znao čitati , ima nade".

"Nadamo se da će sledeće izdanje Noći kulture u Herceg Novom sačekati i bolja vremena i stanje u kulturi u gradu, posebno u ljetnjem periodu", poručila je organizatorka ove manifestacije kulture.

Galerija

Bonus video: