Lažni Marlboro iz Crne Gore ide za Hong Kong

“Vijesti ” su došle u posjed fotografija kartonskih paketa na kojima stoji logo “marlboroa ”, koji se sa Cetinja transportuju navodno u podgorički DKP...
152 pregleda 41 komentar(a)
Marlboro (Novine)
Marlboro (Novine)
Ažurirano: 19.07.2015. 06:34h

Cetinjska firma AD “Kartonaža” proizvodi kartonsku ambalažu za cigarete “marlboro”, koje navodno Duvanski kombinat Podgorica (DKP) formalno izvozi u Hong Kong.

To je “Vijestima” potvrđeno iz više izvora. DKP ne posjeduje dozvolu za proizvodnju, uvoz i izvoz cigareta “marlboro”. U DKP-u i “Kartonaži” juče su negirali da imaju bilo kakve veze sa tim poslom.

“Vijesti” su došle u posjed fotografija kartonskih paketa koji se sa Cetinja transportuju u podgoričku firmu. Na istom mjestu (poznato redakciji) prije nekoliko dana fotografisani su paketi iz AD “Kartonaže” za cigarete “kleopatra” i “marlboro”.

Na jednim piše “Made in Egypt by Estern Company”, dok na drugim “For export HKDNP” i “China duty free”. HKDNP je skraćenica za bescarinsku zonu u Hong Kongu.

Direktor u ostavci DKP-a Slavoljub Vukašinović kazao je da se radi o podmetanju i da njegova firma ne radi sa cigaretama “marlboro”.

“Morate mi vjerovati, nikakvih paketa, paklica, komada cigareta ’marlboro’ nema, ne rade se, ne izlaze nigdje iz Duvanskog kombinata. Tog brenda nema niti može biti u proizvodnom asortimanu DKP-a”, rekao je Vukašinović.

Dodao je da se radi o zaštićenom brendu multinacionalne kompanije “Philip Moris”. “Valjda bi oni to prije znali od vas. I valjda bi reagovali?”, istakao je Vukašinović.

Iz DKP-a ranije su više puta zvanično saopštili da sa cigaretama “kleopatra” rade legalno, da se te cigarete prodaju u sjevernoj Africi i da su od inostranog partnera “obezbijedili licencu za proizvodnju”.

Taj inostrani partner je firma “Liberty fze” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), sa kojom DKP navodno ima potpisan ugovor od 19. novembra 2010. godine.

Pretražujući internet nije moguće pronaći firmu “Liberty fze” koja pripada duvanskoj industriji. Postoji samo kompanija iz Emirata koja u imenu ima “FZE Liberty”, ali se bavi građevinskim poslovima.

Paklice “kleopatra” iz DKP su označene kao da se legalno proizvode u Egiptu. Iz Egipta je 2012. godine najavljena tužba zbog falsifikovanja ovog brenda. Do danas nema zvaničnog podatka da je ta tužba ikada podnijeta.

Vukašinović u svom odgovoru juče nije demantovao da im je AD “Kartonaža” dobavljač kartonske ambalaže za cigarete “kleopatra”.

Većinski vlasnik “AD Kartonaža” Veselin Vujović juče u prvom telefonskom razgovoru nije negirao da rade ambalažu “marlboro” za DKP. Nakon toga, u večernjim časovima kada ga je novinar ponovo pozvao da autorizuje svoj odgovor Vujović je negirao da rade ambalažu “kleopatra” i “marlboro”: “Znamo svi da DKP ne proizvodi ’marlboro”.

Na pitanje koju ambalažu rade za DKP saopštio je: “Nadam se da razumijete da se radi o poslovnoj tajni. Moja obaveza prema poslovnom partneru mi nalaže da ne pričam o tome, bez njegove saglasnosti. Nažalost ne mogu vam pomoći i dati odgovor. ”.

Istakao je da ne želi da se podaci o poslu provlače po novinama: “Postoje državni organi ako ima nečega što nije ispravno, koji to prate, koji mogu da dođu da utvrde činjenice”.

Prema važećem Zakonu o duvanu ukoliko neko izvozi duvan, obrađeni duvan i duvanske proizvode bez odobrenja, odnosno ako nije upisan u Registar izvoznika duvana, obrađenog duvana i duvanskih proizvoda može biti kažnjen od 10.000 do 20.000 eura.

Sa marlborom legalno radi jedino FMM

Prema podacima sa sajta Agencije za duvan, u Crnoj Gori sa cigaretama “marlboro” radi isključivo firma “Filip Moris Montenegro”.

“Isključivo samo naša firma posjeduje dozvolu za uvoz cigareta ’marlboro’ i više niko u Crnoj Gori. Mi taj posao radimo sa našim distributerom “Nergelia” i cigarete uvozimo iz naše fabrike u Nišu. Sa firmom ’AD Kartonaža’ Cetinje ne sarađujemo. Licencu za izvoz ’marlbora’ iz Crne Gore nemamo i taj posao ne radimo”, kazala je direktorica FMM-a Svetlana Vuksanović.

Kinezi DKP-u plaćali avanse

Duvanski kombinat Podgorica (DKP) ima istorijat odnosa i sa poslovnim partnerima iz Kine.

To se može zaključiti i na osnovu revizije finansijskih izvještaja te firme, u koje su “Vijesti” imale uvid. U 2012. godini DKP je 31. decembra imao avans iz inostranstva od 20.000 eura, koji je uplatio Tan Swee Leong iz Kine. U izvještaju nije navedeno za koje proizvode i usluge je DKP dobio taj novac od Kineza.

Izvori “Vijesti” iz Duvanskog kombinata kazali su da se u firmi duže vrijeme nalazi Kinez, čiji identitet im nije poznat, a koji nadgleda poslove u vezi rada sa duvanom.

Bonus video: