Crna Gora izručila oponenta ruske vlasti u Sjevernoj Osetiji

Izručenje Ivana Bagajeva, kojeg ruske vlasti sumnjiče za više ubistava, izvedeno u strogoj tajnosti i uz jake mjere obezbjeđenja
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2015. 06:59h

Oponent ruske vlasti u Sjevernoj Osetiji, Ivan Bagajev juče je, uz jake mjere obezbjeđenja ekstradiran Rusiji.

Izručenje osumnjičenog za nekoliko ubistava izvedeno je u strogoj tajnosti.

Njegova porodica koja je u Crnoj Gori, ali ni tim advokata koji ga ovdje zastupa, do juče, dok policijski konvoj sa Bagajevim nije krenuo ka aerodromu, nijesu znali da će ga Crna Gora danas predati ruskim vlastima.

Pravni zastupnik Bagajeva, advokat Radoš Kastratović kazao je sinoć “Vijestima” da njemu ni porodici Bagajev juče nije dozvoljeno da se na aerodromu vide sa Ivanom.

Bagajev je izručen Rusiji nakon što je ovdašnja vlast odbila da mu odobri politički azil, koji je tražio upravo zbog progona od tamošnjih vlasti.

Kastratović je juče rekao da postoji bojazan da njegov klijent u Rusiji neće preživjeti ni nekoliko dana.

“Plašim se da će mu neko napraviti nešto zloupotrebom službenog položaja. Što će biti ostaje da vidimo”, kazao je on.

Dodao je da su on i njegove kolege, advokati Draško Đukanović i Zdravko Begović MUP-u priložili dokumentaciju koja potkrepljuje tvrdnje o političkom progonu Bagajeva, kao i dopis Advokatske komore Sjeverne Osetije kojom apeluju da se on ne izručuje Rusiji, ali uzalud.

“Tražili smo da ga ne izručuju uz obrazloženje da će mu tamo biti povrijeđena ljudska prava, da neće imati pravo na pravično suđenje, na pružanje odbrane. Napisali smo i da mu neće suditi redovni sudovi, već vojni sud, međutim, naše Ministarstvo unutrašnjih poslova je smatralo da za tako nešto nema nikakve opasnosti, iako smo priložili brojnu dokumentaciju koja svjedoči o suprotonom”, kazao je on.

Kastratović je objasnio i kada je počeo politički progon njegovog klijenta, ali i još nekoliko osoba iz njegovog okruženja.

“Oni su žrtve progona vlade Sjeverne Osetije, ali je to teško dokazati. Naročito sada kada on neće imati pošteno suđenje. Biće procesuiran pred vojnim sudom, a to su sudovi koji nemaju porotu. Bagajev je bio vlasnik privatne televizije u Sjevernoj Osetiji, a sa vlastima te ruske regije došao je u sukob nakon talačke krize u Beslanu 2004. godine, u kojoj e stradalo više od 300 ljudi”, kazao je on.

Kastratović tvrdi da se Bagajev nakon talačke krize pridružio građanskom pokretu i bio jedan od organizatora pružanja humanitarne pomoći. Navodno, nakon što su primijetili da je bilo zloupotreba u dijeljenju humanitarne pomoći tražili su da se pokrene istraga o tome gdje su završile pare upućene porodicama stradalih.

“Njegova TV objavljivala je zahtjeve građanskog pokreta i izvještavala o zloupotrebama vlasti. Zbog toga je počeo njegov politički progon, ali i ostalih iz pokreta. Ugasili su mu televiziju, uhapsili ga bez ikakvog obrazloženja, mučili šest mjeseci, i pustili bez ikakvog obrazloženja. Nakon toga su psihički i fizički počeli da zlostavljaju njega i porodicu. Oduzeli su mu svu imovinu i prenijeli je na druga lica bliska policiji.

Među onima na koje je prenijeta njegova imovina je i jedan visoki policijski funkcioner”, kazao je Kastratović. Dodao je da je Bagajev tada sa porodicom pobjegao iz države, i došao u Crnu Goru, gdje je u januaru 2015. i uhapšen.

Ako mu se nešto desi Crna Gora može odgovarati pred sudom

Iako je gotovo kompletan sastav podgoričke i danilovgradske policije već od 13:30 časova obezbjeđivao trasu od ZIKS-a do Golubovaca, Bagajev je spuški zatvor napustio tek dva sata kasnie.

On je spuški zatvor napustio juče oko 15.30 časova, a dvadesetak minuta kasnije na aerodromu je predat ruskim specijalcima.

Avion YM600, kompanije Montenegro Airlines, u kojem je bio Bagajev u 15:54 poletio je sa podgoričkog aerodroma.

Ruski mediji par sati kasnije izvijestili su da je “član bande Aslana Gagijeva, Ivan Bagajev izručen Rusiji iz Crne Gore”.

Tamošnji mediji prenose da banda Gagijeva broji oko 30 članova, koji su počinili više ubistava u Moskvi i Sjevernoj Osetiji. Potjernica za Bagajevim raspisana je zbog sumnje da je kao član te kriminalne grupe u Sjevernoj Osetiji u oktobru 2008. ubio načelnika MUP-a grada Alanije Vitalija Čeldijeva i njegovog sina Zauroma i da je učestvovao u još dva ubistva.

Njegov advokat tvrdi da je Bagajev kada su Čeldijevi ubijeni bio u gradu udaljenom 700 kilometara od Alanije.

“To se može dokazati. Za ta ubistva već je osuđeno nekoliko osoba, a on u tom postupku nikada nije pozvan ni kao svjedok. Sada su mu stavili na teret da je bio saučesnik tako što je obavještavao ostale kuda se kreće lice koje je ubijeno. Nadležnima smo sve to predočili, i sada ostaje gorak ukus da oni nijesu uvažili svu tu dokumentaciju već su ga iz formalnih razloga izručilli tamo”, kazao je on.

Dodao je da ukoliko se Bagajevu dogodi bilo šta od onoga na šta su ukazivali protiveći se izručenju, Crna Gora može biti tužena pred međunarodnim sudom.

Galerija

Bonus video: