Vlahović traži veće kazne za napadače na Milivojevića

“Sud je morao strože cijeniti činjenicu da su okrivljeni izvršili krivično djelo prema osobi -žrtvi koja je pripadnik LGBT populacije”, napisala je Vlahović u žalbi
145 pregleda 13 komentar(a)
Romina Vlahović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Romina Vlahović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 18.07.2015. 13:42h

Zamjenica osnovnog državnog tužioca u Podgorici Romina Vlahović tražila je strože kazne zatvora za Stefana Mitrovića (23), Bojana Vujaševića (21) i Nikolu Račića (22), u postupku zbog ugrožavanja sigurnosti izvršnog direktora LGBT foruma Progres Stevana Milivojevića.

Oni su prvostepenom presudom osuđeni na po tri mjeseca zatvora, a tužilaštvo, u žalbi na presudu, traži da Viši sud preinači odluku Osnovnog i osudi ih na veće kazne zatvora.

Vlahović u žalbi navodi da prvostepeni sud, prilikom izricanja visine kazne, nije mogao kao olakšavajuće okolnosti istovremeno cijeniti njihovu mladost i raniju neosuđivanost.

“Sud je morao strože cijeniti činjenicu da su okrivljeni izvršili krivično djelo prema osobi-žrtvi koja je pripadnik LGBT populacije, koja je zbog svoje seksualne orijentacije često meta zločina iz mržnje”, dodaje se u žalbi.

Žalbu na prvostepenu presudu ranije je podnio i branilac Vujaševića, advokat Marko Ivanović, koji je tražio da se odluka ukine ili preinači, tako što će se njegov branjenik osloboditi krivice ili dobiti uslovnu kaznu zatvora.

Ivanović je istakao da nije bilo čvrstih dokaza, kao ni otežavajućih okolnosti na strani okrivljenih, te da sud ne bi smio da vrši odmazdu nad njima radi zaštite LGBT populacije.

Trojica Podgoričana, prema prvostepenoj presudi, vrijeđala su i zastrašivala Milivojevića, tako što su ga oslovljavali sa “pede*čino”, pozivali ga na fizički obračun, simulirali masturbaciju i uznemiravali ga.

Bonus video: