Jablan: Da nijesam ubio Rajka, on bi ubio mene

“Očekivao sam pokajanje, a ne ovakav napad na moju majku, za koju kaže da nije htjela da ih razdvoji”, kazao je sin pokojnog Rajka, Žarko Mićunović
267 pregleda 7 komentar(a)
Rajko Mićunović, Predrag jablan, Foto: Savo Prelević
Rajko Mićunović, Predrag jablan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.07.2015. 15:03h

Cetinjanin Predrag Jablan (45), tvrdio je juče da nije planirao da ubije komšiju Rajka Mićunovića, krajem decembra prošle godine.

Dodao je da je tada nož potegao “da bi odbranio svoj život”.

Jablan je to rekao u sudnici Višeg suda. Njemu se pred Vijećem sudije Vladimira Novovića sudi za ubistvo Mićunovića.

Prema navodima optužnice, Jablan je 29. decembra 2014. nakon svađe, sa umišljajem i na svirep način ubio Mićunovića. U svom stanu, Jablan mu je zadao 25 uboda nožem.

Cetinjanin je rekao da ne prihvata takvu optužnicu i ispričao svoju verziju događaja.

“Smatrao sam da imam pravo da se branim, jer da to nijesam učinio on bi ubio mene”, kazao je optuženi.

Dodao je da sa Mićunovićem dugo nije bio u dobrim odnosima, i da su “nesuglasice” rješavali preko suda.

Optuženi je ispričao da je tog jutra sa balkona vidio Mićunovića i Branka Borozana, “da se smiju i čiste snijeg oko svojih auta”.

“Sa balkona sam kazao 'neće moći to tako, moraću uzeti lopatu da bih oslobodio auto'. Čuo sam da su Mićunović i Borozan kazali 'što će ovaj probisvijet sa nama'. Potom sam ušao u kuću”, kazao je on.

Jablan tvrdi da su nakon toga Mićunović i njegova supruga Dara, pozvonili na njegova vrata.

“Na moje pitanje 'što trebate', Mićunović je rekao 'znaš ti dobro što ćemo mi' i počeo da me udara metlom po glavi i stomaku. Uhvatio sam metlu i počeli smo da se čupamo oko nje. Kada sam skoro uzeo metlu, vidio sam da je on iz džepa od jakne izvadio nož i krenuo prema meni'”, kazao je Jablan.

Tvrdi da je nakon toga, u strahu ušao u kuhinju i uzeo tucanj za meso, i da su tada Mićunovići ušli za njim u kuhinju.

“Osjetio sam dva uboda u predjelu lijeve podlaktice. Počela je da me hvata nesvjestica. Odlučio sam da se borim za život”, kazao je optuženi.

Jablan je dodao da je Mićunovića udario glavom u glavu, i da je tada nož ispao iz ruke njegovog komšije: “Uzeo sam nož i ubo ga tri puta u predjelu lijevog ramena sa zadnje strane. Kada je krenuo na mene, ubo sam ga u središnji dio grudi i on je onemoćao i zateturao se do stolice u blizini špajza”.

Odgovarajući na pitanja branioca, advokatice Maje Zeković, rekao je da je Mićunovićeva supruga tada bila pored njega i da nije sprečavala muža da ga napada niti ih razdvajala.

Sin pokojnog Rajka, Žarko Mićunović, prigovorio je odbrani Jablana navodeći da je siguran da njegov “otac nije zakucao na vrata optuženog koja su godinama zaobilazili u širokom luku”.

“Ako se utvrdi da su moj otac ili majka pozvonili na ta prokleta vrata, spreman sam, uz izvinjnje porodici, da odustanem od krivičnog gonjenja. Očekivao sam pokajanje, a ne ovakav napad na moju majku, za koju kaže da nije htjela da ih razdvoji”, kazao je Žarko Mićunović.

On je rekao da mu je teže pala odbrana optuženog nego dan kada je saznao da je njegov otac ubijen.

“Apsurdne su tvrdnje optuženog da je moja majka gurala oca u njegov stan, jer je u to vrijeme zbog bolesti bila na teškim terapijama”, kazao je on.

Suđenje se nastavlja 9. oktobra.

Bonus video: