Umro Žil Bjanki

"Zahvaljujem Žilovim kolegama, prijateljima, obožavateljima i svima koji su mu pokazali privrženost u posljednjim mjesecima, što nam je dalo snagu i pomoglo nam da se nosimo s ovim teškim trenucima", stoji u poruci porodice objavljenoj na Facebooku
99 pregleda 9 komentar(a)
Žil Bjanki, Foto: Reuters
Žil Bjanki, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.07.2015. 08:16h

Francuski vozač Formule 1 Žil Bjanki preminuo je u u bolnici u Nici, nakon što je devet mjeseci proveo u komi, zbog teških povreda zadobijenih u sudaru sa dizalicom na trci za VN Japana u Suzuki.

"Žil se, kao i uvijek, borio do posljednjeg trenutka, ali njegovoj borbi je danas došao kraj", stoji u poruci porodice vozača koji bi u avgustu proslavio 26. rođendan.

"Zahvaljujem Žilovim kolegama, prijateljima, obožavateljima i svima koji su mu pokazali privrženost u posljednjim mjesecima, što nam je dalo snagu i pomoglo nam da se nosimo s ovim teškim trenucima", stoji u poruci porodice objavljenoj na Facebooku.

Nesreća u Suzuki dogodila se kad je Bjanki u teškim, klizavim uslovima u jednom zavoju pri brzini od 126 km/h izgubio kontrolu nad svojim vozilom.

krug ranije je na istom zavoju izletio Nijemac Adrijan Sutil čiji je bolid uklanjala dizalica. Bjankijeva formula udarila je svom silinom u dizalicu, a mladi francuski vozač zadobio teške povrede glave od kojih nije uspio da se oporavi.

U novembru 2014. godine ljekari su ga probudili iz vještačke kome, a krajem prošle godine njegova porodica je objavila da je Žil još uvijek bez svijesti, ali da samostalno diše.

Narednih mjeseci nije bilo nikakvog napretka, pa je Bjankijev otac prošli ponedjeljak izjavio da je sve manje nade da će se njegov sin oporaviti.

Bjanki je u trenutku nesreće bio član ekipe Marusija, za koju je vozio od 2013. i na 34 trke Svjetskog prvenstva Formule 1 osvojio dva boda.

Stručnjaci su ga smatrali jednim od talentovanijih mladih vozača.

Bonus video: