ISPITUJE SE ZAKONITOST OSNIVANJA I POSLOVANJA "WTE OTPADNE VODE"

Tužioci pitaju šta su Slovenci našli

Slučaj je povjeren specijalnom tužiocu Veljku Rutoviću, koji i dalje provjerava ugovor o realizaciji, izgradnji i upravljanju postrojenjem za tretman otpadnih voda, zaključen između Opštine Budva i kompanije WTE Wassertechnik iz Esena, koja je u većinskom vlasništvu austrijskog koncerna EVN iz Beča
133 pregleda 5 komentar(a)
Milo Đukanović, Lazar Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Milo Đukanović, Lazar Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 13.10.2018. 06:27h

Specijalno državno tužilaštvo zatražilo je od Opštine Budva da joj dostavi elaborat slovenačke konsultantske kuće “Dr Duhovnik” - o projektu izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda u naselju Vještica.

Tužilaštvo na čijem je čelu Milivoje Katnić, prema informacijama iz lokalne uprave, formiralo je predmet kako bi ispitali zakonitost osnivanja i poslovanja njemačko-austrijske firme “WTE otpadne vode”, koja je upravljala milionskim projektom u Budvi.

Slučaj je povjeren specijalnom tužiocu Veljku Rutoviću, koji i dalje provjerava ugovor o realizaciji, izgradnji i upravljanju postrojenjem za tretman otpadnih voda, zaključen između Opštine Budva i kompanije WTE Wassertechnik iz Esena, koja je u većinskom vlasništvu austrijskog koncerna EVN iz Beča.

Opština je prije pola godine angažovala konsultantsku kuću “Dr Duhovnik”, sa zadatkom supervizije projekta otpadnih voda, što je preduslov za sporazumni raskid ugovora između lokalne uprave i Vlade sa jedne i inostranih partnera...

Za te usluge Opština će platiti 164.000 eura, ali “Vijestima” juče niko u Opštini nije želio da odgovori - da li su stručnjaci završili superviziju i da li je dokument proslijeđen Katnićevom timu.

WTE Wassertechnik iz Esena - koja je izgradila postrojenje i zbog toga se kreditno zadužila 56 miliona eura, po dogovoru iz maja postignutim sa Opštinom i Vladom Crne Gore, napustiće projekat otpadnih voda u Budvi do kraja godine.

Planirano je da se obavi supervizija projekta, kojom će utvrditi koliko je zaista novca utrošeno u izgradnju postrojenja u bečićkom naselju Vještica, za kanalizacionu mrežu i morski ispust.

Prema dogovoru Opštine, Vlade i njemačke strane, supervizija projekta mora biti završena u roku od 90 dana, a potom u dodatnom roku od 60 dana - i isplaćena njemačka kompanija po cijeni koja bude utvrđena tim dokumentom.

Dogovor je da se u koordinaciji Opštine i Vlade pregovara sa međunarodnim finansijskim institucijama i bankama oko iznalaženja novog kreditnog aranžmana i refininsiranja aktuelnih obaveza.

Najavljeno je da bi Opština tada uzela novi kredit kojim bi njene godišnje obaveze bile višestruko manje nego što sada iznose prema njemačkom partneru.

Opština je početkom juna na račun WTE prebacila 6,5 miliona eura, čime je izbjegnuto aktiviranje garancije od 29,3 miliona eura od države.

Budva je u septembru osnovala preduzeće “Otpadne vode” koje će preuzeti gazdovanje nad postrojenjem u Vještici, nakon što Njemci spakuju kofere.

Specijalno tužilaštvo već je utvrdilo da su tri miliona eura pronevjerena u tom projektu, za šta priznanje krivice ima od direktora firme Biohem industries Stjepana Skočajića, inače skipera na jahti Svetozara Marovića i nekadašnjeg direktora WTE otpadne vode Gintera Fausta.

Skočajić je priznao da je bio dio kriminalne grupe na čijem je čelu bio Marović. On je tužiocima objasnio kako je njegova firma, koja je bila angažovana u projektu otpadnih voda, omogućila da se tri miliona eura preusmjere na vraćanje duga nekadašnjeg funkcionera DPS-a prema Gojku Kapisodi.

Marovićev skiper sa Kapisodom je zaključio fiktivni ugovor o pozajmici, na osnovu čega je preniijet novac i izmiren dug.

Riječ je pozajmici iz 2008. godine, a Kapisodi je ostala dužna i firma Property investments.

U tu korupcionašku aferu bili su uključeni i rukovodioci iz Opštine, jer su upoznati sa transakcijom.

Skočajić je osuđen na pola godine zatvora i 100.000 eura novčane kazne.

Postrojenje za tretman otpadnih voda, 2014. godine svečano je otvorio tadašnji premijer Milo Đukanović.