Pažin: Novousvojeno zakonodavstvo solidna osnova za kredibilne rezultate

On je to rekao na sastanku sa britanskim ekspertom Šonom Mekenom, koji je bio posvećen bilateralnoj saradnji Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva na osnovu Memoranduma o razumijevanju između vlada dvije države o saradnji i uzajamnoj pomoći u krivičnim stvarima
99 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Pažin, Šon Meken, Foto: Gov.me
Zoran Pažin, Šon Meken, Foto: Gov.me
Ažurirano: 17.07.2015. 16:20h

Podrška Ujedinjenog Kraljevstva jačanju krivične pravde u Crnoj Gori direktno doprinosi evropskoj i evroatlantskoj integraciji, izgradnjom i jačanjem institucija za borbu protiv kriminala i korupcije, kazao je ministar pravde Zoran Pažin.

On je to rekao na sastanku sa britanskim ekspertom Šonom Mekenom, koji je bio posvećen bilateralnoj saradnji Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva na osnovu Memoranduma o razumijevanju između vlada dvije države o saradnji i uzajamnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Kako su objasnili iz Ministarstva pravde, Memorandum je bio osnov praktične saradnje u oblasti vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala, poreskog i carinskog kriminala, a posebno nezakonite trgovine duvanskim proizvodima i sa tim povezanim finansijskim kriminalom.

Navodi se da je težište razgovora na sastanku, kojem je prisustvovao i ambasador Ujedinjenog kraljevstva u Crnoj Gori Jan Viting, bilo na uspostavljanju Specijalnog državnog tužilaštva.

Pažin i Meken su se saglasili da uspješnost njegovog rada zavisi od potpune operativnosti zajedničkog istražnog tima, sastavljenog od tužilaca i službenika Uprave carina, Uprave policije, Agencije za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma i Poreske uprave.

"Pažin je upoznao sagovornike sa aktivnostima i rezultatima Crne Gore na jačanju zakonodavnog i institucionalnog okvira, kao i konkretnih rezultata na planu vladavine prava, a u kontekstu integracione agende za EU i NATO", kaže se u saopštenju.

Mekena je istakao da novousvojeno zakonodavstvo u ovoj oblasti predstavlja solidnu osnovu za ostvarivanje kredibilnih rezultata.

"On je upoznao Pažina sa fazama projekta koji predstavlja direktnu podršku Agencije za prihode i poreze i Nacionalne agencije za borbu protiv kriminala Crnoj Gori u njenim naporima da uspostavi institucije sposobne za djelotvoran odgovor na prijetnje od najtežih oblika kriminala", navodi se u saopštenju.

Bonus video: