Prekršajna prijava zbog napada na imovinu Dana

Iz Uprave policije saopšteno da se sumnja da je R.L. (37) u četvrtak oko šest sati ujutru, prvo gađao kamenicom staklo na vratima prostorija redakcije Dana u prizemlju, a zatim to staklo polomio nogom
53 pregleda 0 komentar(a)
redakcija Dana, Dan, Foto: Luka Zeković
redakcija Dana, Dan, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.07.2015. 18:56h

Pljevljak R.L. (37), sa boravkom u Podgorici, novčano je kažnjen zbog lomljenja stakla na prostorijama redakcije dnevnog lista Dan u Podgorici.

Iz Uprave policije saopšteno da se sumnja da je R.L. (37) u četvrtak oko šest sati ujutru, prvo gađao kamenicom staklo na vratima prostorija redakcije Dana u prizemlju, a zatim to staklo polomio nogom.

Navodi se da su službenici policije odmah po prijavi događaja efikasno reagovali i na licu mjesta uhapisli R.L.

„O događaju je obaviješten zamjenik Osnovnog državnog tužioca koji se se izjasnio da u događaju nema elemenata bića krivičnog djela čije se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, već da se radi o krivičnom djelu uništenje i oštećenje tuđe stvari koje se u konkretnom slučaju goni po privatnoj tužbi“, kaže se u saopštenju policije.

Službenici policije su, shodno izjašnjenju tužioca, preduzeli mjere iz svoje nadležnosti po prekršaju i R.L, uz prekršajnu prijavu, priveli Područnom organu za prekršaje u Podgorici, zbog osnova sumnje da je počinio prekršaj iz Zakona o javnom redu i miru.

Sudija za prekršaje je za R.L. donio rješenje o novčanoj kazni.

Kamenovana zgrada "Dana", HRA osudio napad

Akcija za ljudska (HRA) prava osuđuje kamenovanje prostorija dnevnog lista "Dan", što je prema njihovoj evidenciji već sedmi napad na novinare i njihovu imovinu od početka ove godine.

Američka NVO za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch, je u svom izvještaju „Teška profesija - udar na slobodu medija na zapadnom Balkanu“ (A Difficult Profession Media Freedom Under Attack in the Western Balkans) između ostalog zaključila da je država Crna Gora odgovorna za nekažnjivost većine zločina protiv novinara. U izvještaju se navodi i podatak HRA da je samo u periodu između 2010 – 2014 zabilježeno 20 slučajeva napada na novinare i imovinu medija, uključujući uznemiravanje, podmetanje eksplozivnih naprava i prijetnje smrću.

Zgrada redakcije u Ulici 13. jul u Podgorici kamenovana je u noći između srijede i četvrtka. Policija je, kako piše Dan, uhapsila napadača nedugo nakon incidenta. Na saslušanju, kao i kasnije pred tužiocem, on nije želio da otkrije motiv napada.

Kako piše "Dan", muška osoba je oko četiri sata ujutru prišla zgradi i zasula je kamenicama, polomivši stakla na oglasnom odjeljenju i na prostorijama u kojima se nalaze radio "D" i "D plus".

Iz HRA podsjećaju da su se prošlog mjeseca desila dva napada na imovinu dopisnica Dnevnih novina, a u maju je oštećeno i vozilo dopisnika Dana iz Bijelog Polja. Od početka godine, prijavljena su još tri slučaja napada na novinare čime se, nažalost, nastavlja trend iz 2014, tokom koje je policiji prijavljeno čak 10 ovakvih slučajeva.

"HRA i Centar za monitoring i istraživanja (CeMI) su na Prvoj nacionalnoj konferenciji o reformi pravosuđa održanoj u okviru projekta ”Monitoring reforme pravosuđa u Crnoj Gori” predložili Ministarstvu pravde da Akcioni plan za sprovođenje Strategije reforme pravosuđa za period 2014-2016 dopuni mjerom kojom bi se obezbijedila izrada analize potrebe da se dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore propiše pojačana zaštita pripadnika profesija koje obavljaju javnu službu, a koje su izložene povećanom bezbjednosnom riziku, što uključuje novinare, advokate, ali i aktiviste za ljudska prava, pogotovo za prava seksualnih manjina. Ovakva odredba je propisana, primjera radi, Krivičnim zakonikom Srbije", navodi se u saopštenju HRA.

Podsjećaju i da je advokat Vlado Bjeković ubijen u novembru 2012. u Podgorici, da je advokat Radovan Vukmanović fizički napadnut u Žabljaku u maju 2012 , kao i da je advokat Ratko Pantović u junu 2015. pretučen ispred svoje kuće u Tivtu.

"Nadamo se da će naš predlog za dopunu Akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme pravosuđa za period 2014-2016 i izradu predložene analize biti prihvaćen i doprinijeti da se ovakav i slični napadi ne dešavaju u budućnosti", zaključuje se.

Bonus video: