Devetogodišnja Kolašinka najbolje svirala u Parizu

Gala je sa peticama završila i treći razred u OŠ “Risto Manojlović”. Odnedavno je članica KUD-a “Mijat Mašković”, a kaže da voli i odbojku
205 pregleda 6 komentar(a)
Gala Dulović, Foto: Privatna arhiva
Gala Dulović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 17.07.2015. 13:54h

Sa 26. Internacionalnog pijanističog takmičenja „Flame“, koje je minule sedmice održano u Parizu, devetogodišnja učenica Škole za osnovno muzičko obrazovanje (ŠOMO) iz Kolašina Gala Dulović, vratila se sa prvom nagradom. Gala, koja je u klasi nastavnika Vanje Šćepanovića nastupala u oštroj konkureciji svojih vršnjaka iz SAD, Japana, Švajcarske, Francuske, Makedonije... Internacionalni žiri je visoko ocijenio njenu muzikalnost i tehniku, kao i kompletan muzički utisak.

Gala, iako vrlo svjesna svog uspjeha, ipak ne krije da je podjednako kao nagradom oduševljena i „gradom svjetlosti“. Bilo joj je važno što je upoznala i svoje vršnjake muzičare iz cijelog svijeta i što je imala priliku da svoj talent i vještinu „izmejeri“ sa njihovim.

„Na programu takmičenja bila su djela Čajkovskog i Lemona. Potrudila sam se da sviram najbolje što mogu. Ovo iskustvo mi mnogo znači, ali i puna sam utisaka iz Pariza. U tom gradu obišli smo mnogo zanimljivih mjesta. Bila sam čak u prilici i da slušam čuvenog pijanistu Lang Langa. Želim da nastupam i dalje na intrnacionalnim takmičenjima, pa se nadam da ću imati priliku da sviram i u Rimu. - kaže mala pijanistkinja.

Nastavnik Šćepanović i direktorica ŠOMO Ružica Rakočević podsjećaju da je nagrada iz Pariza osma po redu, koliko ih je Gala osvojila na različitim takmičenjima za nepune dvije godine koliko svira klavir.

„Prvi put je škola imala kandidata na takmičenjima van regiona, pa je ovo veliki uspjeh kako za ustanovu, tako i za Kolašin. Gala je, prije svega, jako talentovana djevojčica, ali njene nagrade su i rezultat ogromnog svakodnevnog rada i mnogih odricanja- objašnjava Šćepanović.

U ŠOMO su, kaže direktorica Rakočević, vrlo svjesni koliko je nastupanje na takmičenjima važno za mlade pijaniste, pa škola nastoji da, uz podršku roditelja učenika i sponzora, to obezbijedi. Mnogo im je pomoglo što su za odlazak u Pariz imali podršku kompanije „Montenegro erlajnz”.

Gala je sa peticama završila i treći razred u OŠ “Risto Manojlović”. Odnedavno je članica KUD-a “Mijat Mašković”, a kaže da voli i odbojku.

Iako ima samo devet godina, jasno joj je, objašnjava, da je za ozbiljno bavljenje muzikom potrebno mnogo sati vježabnja i isto toliko vremna “ukradenog” od običnih dječjih zadovoljstava.

Učenica kolašinske ŠOMO, pored nagrade u Parizu, osvojila je i Zlatnu liru na XLII Muzičkom festivalu mladih Crne Gore u Herceg Novom i prve nagrade na međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“, XIX pijanističkom takmičenju u Šapcu, „Fantast 2015“ u Bečeju i „Slavenski“ u Novom Sadu.

Uspješne i drugarice

Pijanistkinja Dulović je, među nekoliko izuzetno uspješnih i talentovanih učenica kolašinske muzičke škole, koja postoji već 36 godina. Drugu nagradu u Bečeju i u Tivtu je osvilija i gitaristkinja Nađa Begović, u klasi nastavnice Milene Vračarić. Harmonikašica Viktorija Tatić, u klasi nastavnice Ivane Peković, bila prva na takičenju „Fantast 2015“.

U klasi iste nastavnice je i trio harmonika Milena Rondović, Anđela Vlahović i Milena Drakul, koji je nagrađen Srebrnom lirom u Herceg Novom. Istu nagradu na tom takmičenju osvojio je i trio gitara- Nađa Grdinić, Anđa Raketić i Tara Dulović, u klasi nastavice Vračarić.

Bonus video: