Rakočević bronzana u bacanju kugle

139 pregleda 7 komentar(a)
Marko Ristić i Kristina Rakočević, Foto: Atletski savez Crne Gore
Marko Ristić i Kristina Rakočević, Foto: Atletski savez Crne Gore
Ažurirano: 17.07.2015. 12:21h

Nakon prve istorijske medalje na svjetskim prvenstvima u atletici za mlađe juniore, u Crnu Goru će stići i druga. A obje je osvojila članica mojkovačke Tare Kristina Rakočević, koja je srebru u bacanju diska pridružila i bronzu u bacanju kugle.

Rakočević je na 9. Svjetskom prvenstvu za mlađe juniore u kolumbijskom Kaliju postala tako prva atletičarka sa osvojene dvije medalje.

Iako je imala najbolji lični rezultat (18,56 metara) Rakočević u Kaliju nije nastupila u najboljoj formi, pa je do posljednjeg podijuma na pobjedničkom postolju došla hicem od 17,49 metara u trećoj seriji.

Ličnim rekordom od 18,53 metra slavila je Njemica Julija Riter, dok je srebro pripalo Amerikanki Sofiji Rivera (17,93 metra).

"Prezadovoljna sam svakako, jer je bilo izuzetno teško nakon takmičenja u disku ići u kvalifikacije, a potom i finale kugle. Tim prije, jer sam imala zdravstvenih problema, a i nedovoljno dana da se priviknem na vremensku razliku takmičenja u Kolumbiji", kazala je Rakočević, 17-godišnja djevojka iz Tomaševa.

Ona je dan ranije u disku bila srebrna sa hicem od 51,41 metar, što je čak dva i po metra kraće od rezultata koji je 21. juna ove godine ostvarila u Bakuu na Evropskom prvenstvu treće divizije (53,91). Taj rezultat bi joj i u Kaliju donio zlato, pošto je pobjednica iz Moldavije bacila disk na 52,78 metara.

"Prezadovoljan sam Kristininim uspjesima, pogotovo što sam je kao trener ispratio od prvih atletskih koraka do ovog istorijskog rezultata. I ovi rezultati su kruna mog trenerskog rada u Atletskom klubu Tara. Stručni programi koje radimo sa takmičarima u Tari, među kojima je i program za Rakočević, nailaze na podršku Uprave za mlade i sport, Atletskog saveza Crne Gore i SO Mojkovac. Ipak, Crnogorski olimpijski komitet je prestao da pomaže, a godinama unazad smo ignorisani za naše razvojne programe kandidovane Komisiji za raspodjelu novca od igara na sreću. Nadamo se da to ubuduće neće biti slučaj, kako bi uspjeli da realizujemo plan osvajanja medalja na Evropskom i Svjetskom prvenstvu za juniore u naredne dvije godine, a potom i da Rakočević ostvari normu za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine", naglasio je profesor Marko Ristić, trener AK Tara.

A koliko se dobro radi u malom mojkovačkom klubu, potvrđuje podatak da je Rakočević jedina iz Crne Gore ispunila norme za 9. Svjetsko prvenstvo u Kaliju, te da godinama unazad makar polovinu normi crnogorskih atletičara za najveća takmičenja, osvoje članovi Tare. I crnogorski olimpijac iz Londona, Danijel Furtula je ponikao u Tari.

U ponedjeljak doček za Rakočevićevu i Ristića

Iz Atletskog saveza Crne Gore čestitali su Rakočevićevoj i Ristiću najveći rezultat naše atletike u konkurenciji mlađih juniora.

„Obavještavamo javnost da će ASCG organizovati svečani doček za Rakočevićevu i Ristića na aerodromu „Golubovci” u ponedjeljak 20. jula u 14.40 sati, te da će povodom ovog velikog uspjeha crnogorskog sporta naša asocijacija organizovati konferenciju za novinare u Upravnoj zgradi aerodroma”, saopštili su iz ASCG.

Bonus video: