Premijerov tjelohranitelj uhvaćen u krivolovu

Aktivisti CZIP-a zatekli su juče u krivolovu Ognjena Božovića, službenika policije i tjelohranitelja predsjednika Vlade Duška Markovića
593 pregleda 74 komentar(a)
Duško Marković, Ognjen Bo, Foto: Gov.me/S. Matić
Duško Marković, Ognjen Bo, Foto: Gov.me/S. Matić
Ažurirano: 15.09.2018. 12:40h

Službenik Uprave policije (UP) Ognjen Božović, raspoređen u pratnji premijera Duška Markovića, juče je protivzakonito lovio prepelice u Lužnicama, mjestu između Podgorice i Danilovgrada.

Božović je, po prijavi Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), priveden i saslušan u podgoričkom Centru bezbjednosti, gdje je navodno negirao da je bio u krivolovu, već da je samo šetao lovačkog psa, naoružan praznom lovačkom puškom.

Međutim, audio snimak, koji su “Vijestima” dostavili iz CZIP-a, pokazuje da jedan od premijerovih telohranitelja aktivistima CZIP-a i službenicima podgoričke policije nudi “ljudski dogovor” jer je zatečen u prekršaju - nelegalnom lovu na ptice.

POSLUŠAJTE AUDIO SNIMAK:

JWPlayer video mesto

Božović na audio snimku objašnjava da je iskoristio službeni put premijera na Žabljak, kako bi nedavno kupljenog kera naučio da lovi, jer je danima predviđenim za lov najčešće zauzet službom u pratnji Markovića.

“Kupio sam kera da se bavim lovom, a nemam kad ni da ga pustim...”, kazao je Božović.

Na pitanje jednog od policajca gdje radi, odgovorio je da je zaposlen u Upravi policije u pratnji premijera.

“Nemam kad za nos da se uhvatim. Pošao je juče na put (Marković), rekoh da izađem jutros u lov nemam kad da ga puštim”, pojašnjava kolegama Božović.

Na pitanje kolege da li posjeduje vabilicu, Božović je kazao da ima i da pomoću nje uči kera da lovi.

“Oba auta su moja... Kako sam došao sa dva auta? Pa ovo sam auto sinoć ostavio tu da prikupim prepelice i da pustim kera”, kazao je Božović.

Nelegalna sprava radi tako što se tokom cijele noći ostavi na jednom mjestu da “pjeva”, kako bi do jutra prikupila što više prepelica i značajno olakšali lovcima. Na ovaj način se masovno ubijaju ove ptice, zbog čega je sprava i zabranjena.

Božović, prema audio snimku, aktivistima CZIP-a objašnjava da su mu u podgoričkom lovnom društvu dozvolili “da pusti kera”:

“Ja sam pitao ove u Podgorici mogu li da izađem da pustim kera, jer nemam kad od posla. Ako me razumijete.”

“Ali kršenje zakona je kršenje zakona.”

“Znam. A šta ću? Kada ću da izađem? Ja subotom i nedjeljom radim. Svaki dan na posao. Poveže mi se... Ako možemo da se dogovorimo evo sad ću odmah kući da idem da ne pravim problem.”

Aktivisti CZIP-a Nebojša Banićević i Bojan Zeković su nakon tog razgovora podnijeli krivičnu prijavu protiv Božovića zbog nelegalnog lova, ali u toj NVO sumnjaju da službenici policije nijesu adekvatno postupili po prijavi.

“Smatramo da su policijski službenici prilikom susreta sa lovcem bili obavezni da prekontrolišu vozilo, provjere gdje su meci, popišu sve što su našli na licu mjesta. Ponovnim obilaskom terena lovački pas, koji je ostavljan u vozilu, nije bio tu, a u međuvremenu je nestao i prsluk koji je lovac imao na sebi sa patronima koje je uklonio iz puške”, navodi se u odgovoru CZIP-a.

Jedan od policajaca je, kako se može čuti na audio snimku, kazao da oni ne sačinjavaju zapisnik, kako su od njih tražili aktivisti CZIP-a, već da to radi samo lovočuvarska služba.

Plaćam u Podgoricu da lovim prepelicu samo dva mjeseca što izađe, 60 eura. Plaćam i u Danilovgrad 60 eura. A ne izađem sve kad se sabere pet puta u lov. A imam pet kerova kući đe ih držim. I izvedem po jednog u lov...

Policija je do sada utvrdila da je Božović, na slobodan dan, u Lužnicama šetao psa, dok je sa sobom imao pušku ali bez municije.

“Do sada je utvrđeno da je policijski službenik O.B. jutros u mjestu Lužnice – Opština Danilovgrad šetao psa, te da je sa sobom imao lovačku pušku za koju posjeduje dozvolu i da sa sobom nije nosio municiju odnosno patrone za lovačku pušku. Inače O.B. danas nije bio nije bio na dužnosti odnosno danas nije bio radno angažovan”, piše u odgovoru policije.

Na audio snimku CZIP-a čuje se da Božović priznaje da je iz puške izvadio patrone i stavio ih u prsluk.

Policija tvrdi da postupaju po prijavi CZIP-a i da će, ukoliko se utvrdi da postoje elementi krivičnog djela, prekršaja ili disciplinske odgovornosti, protiv svog službenika podnijeti odgovarajuću prijavu.

Iz Vlade juče nijesu odgovorili da li su upoznati sa jučerašnjim događajem i šta će učiniti ukoliko se utvrdi da je Božović bio u prekršaju.

“Nadamo se da će tužilaštvo postupiti prema zakonu, a mi ćemo nastojati da ovaj slučaj ispratimo do kraja i da dobije pravni epilog kakav zaslužuje”, piše u saopštenju CZIP-a.

Zakon o divljači i lovstvu propisuje da je divljač zabranjeno loviti, između ostalog, korišćenjem zvučnih mamaca, vještačkih i živih mamaca, lov nelovnim danima ili van lovne sezone, a za ovo djelo zaprijećena je kazna u iznosu od 200 do 800 eura.

Aktivistu u saobraćaju “neće pitati ko je i šta je”

U CZIP-u tvrde da je jedan od policajaca prilikom ispitivanja jednog od zaposlenih koji je prijavio Božovića, kazao da “neće pitati ko je i šta je” kada ga zaustavi u saobraćaju.

CZIP ukazuje na mnoge sumnjive postupke policajaca nakon što su prijavili premijerovog tjelohranitelja.

“Policijski službenici se u kasnijem razgovoru sa zaposlenim CZIP-a nijesu mogli sjetiti da je lovac u maskirnom imao prsluk, patrone sklonio u prsluk, priznao da je koristio vabilicu i da je došao da lovi, i da je svjestan da je u krivolovu, da nije lovni dan i da je lov vabilicom zabranjen”, piše u saopštenju CZIP-a.

Na audio snimku se čuje da policajci više puta kažu da prvi put izvršavaju takvu službenu radnju, da ne znaju kako da rade, pitaju nadležne preko radio veze, i na kraju odluče da ih svu trojicu odvedu u Centar bezbjednosti jer “na terenu ne mogu ništa da urade”.

CZIP: Malo volje da se riješi problem krivolova

CZIP tvrdi da, na osnovu njihovog monitorniga na terenu, nije teško zaključiti da se radi o velikom problemu za koji postoji jako malo volje da se riješi. “Ono što najviše zabrinjava je to da se upotreba vabilice kao i lov nelovnim danima otvoreno sprovodi bez ikakvog straha od kazne, što može upućivati samo na nedostatak kontrole i nezainteresovanost nadležnih da rešavaju ovaj problem”, tvrde u CZIP-u.

Iako su više puta upućivali poziv nadležnoj inspekciji, sa dostavljenim materijalom koji pokazuje upotrebu vabilice i drugih nelegalnih aktivnosti, u CZIP-u tvrde da nijesu naišli na razumjevanje.

“I pored sve podrške koju smo spremni da pružimo, izviđanje i evidentiranje kritičnih lokacija, zajednički izlasci na teren, logističku pomoć izostao je željeni odgovor. Nakon toga, jedina opcija koja ostaje jeste pokušaj saradnje sa policijom koja nije nadležna za ovu problematiku, iako je u pitanju očigledno kršenje zakona”, piše u saopštenju. Tvrde da će nastaviti da rade na monitoringu krivolova i da se nadaju da će nadležne institucije podržati njihov rad, kako bi sve nelegalne aktivnosti, kao što su trovanje ptica, ilegalni lov, držanje u zatočeništvu divljih životinja, sveli na minimum.

Bonus video: