Prijetnje ISIL kod specijalnog tužioca

Upitan da li je policija protiv nekog podnijela krivičnu prijavu, nakon što su nedavno u Krivični zakonik unijete odredbe o zabrani regrutovanja, finansiranja i ratovanja na stranim ratištima, Stanković je kazao da se prema njegovim informacijama to nije dogodilo
8 komentar(a)
Islamska država, Foto: Screenshot (YouTube)
Islamska država, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 17.07.2015. 05:48h

Prijetnjama pristalica navodne Islamske države ISIL, koje su na bilo koji način povezane sa Crnom Gorom, bavi se se Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, saopštio je juče vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

On je rekao da je prije mjesec dana, “kada su se pojavile prve informacije, materijal koji je dobio proslijedio Odjeljenju za organizovani kriminal”.

Upitan da li je policija protiv nekog podnijela krivičnu prijavu, nakon što su nedavno u Krivični zakonik unijete odredbe o zabrani regrutovanja, finansiranja i ratovanja na stranim ratištima, Stanković je kazao da se prema njegovim informacijama to nije dogodilo.

Prve prijetnje u Crnoj Gori čule su se od Baranina Damira Slakovića. On je, tvrdeći da se priključio ISIL-u, preko društvenih mreža prijetio sugrađanima i poslanicima kojima je poručio da su "otpadnici koji samo misle da su muslimani".

Nakon toga, Balkanu i Crnoj Gori stigle su prijetnje od osoba sa ovih prostora, koje tvrde da su dio ISIL-a.

Prije nedjelju dana na kanalu YouTube objavljene su nove prijetnje u kojima se poručuje da će pokoriti Crnu Goru i Balkan.

Na video snimku pod nazivom “Mi smo islamski hilafet - kasida”, je i mapa Balkana prekrivena oznakama takozvane Islamske države.

Član odbora za bezbjednost Borislav Banović (SDP) rekao je da se sigurno ne treba “bagetelno odnositi prema prijetnjama ISIL-a”, ali i da su “propaganda i sijanje straha važno oružje fundamentalista i ne treba im ići naruku, širenjem tog straha čime oni žele da podignu tenzije”.

Nebojša Medojević, član tog Odbora iz redova DF-a, međutim smatra da Crnoj Gori za sada ne prijeti opasnost od napada Islamske države. On je rekao da nema relevantnih podataka od kolega, saradnika u okruženju, regionu, ali ni iz EU da postoji realna prijetnja Crnoj Gori. Predsjednik Nove Andrija Mandić tvrdi da je politika približavanja NATO-u dovela do toga da je Crna Gora postala meta fanatika.

“ISIL kao svog ključnog neprijatelja prepoznaje NATO i države koje čine taj vojni savez”, rekao je on.

Bonus video: