PET MJESECI OD NAPADA NA OLIVERU LAKIĆ

Brajović: Država da usmjeri sve napore kako bi se otkrili napadi na novinare

"Crna Gora i njeni organi koje se bave tim treba da imaju nulti stepen toleranije na bilo kakav napad na profesiju i život", kazao je Brajović
3 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.04.2019. 00:17h

Predsjednik Skupština Crne Gore Ivan Brajović kazao je da država treba da usmjeri sve napore kako bi se otkrili svi napadi na novinare.

Na pitanje da li je normalno što, ni nakon pet mjeseci, nema pomaka u istrazi u slučaju pokušaja ubistva novinarke Olivere Lakić, Brajović je rekao:

"Crna Gora i njeni organi koje se bave tim treba da imaju nulti stepen toleranije na bilo kakav napad na profesiju i život. Pretpostavljam da niko normalan ne može pokazati nikakvu rezervu u želji da se svi počinioci takvih zlodjela otkriju."

Nikola Marković iz Komisije za praćenje istraga napada na novinare, kazao je da je iz Tužilaštva dobio odgovore "iz kojih ne možemo ništa da vidimo".

"Oni kažu da preduzimaju određene mjere, ali nijednog podatka konkretnog, niti bilo kakave naznake da se zna koja je to kriminalna grupa, ko je to radio, mi kao Komisija nemamo. Jedino sto smo obaviješteni jeste to da su nedavno u odnosu na određena lica prestale mjere tajnog nadzora zato što nijesu dale rezultate", kazao je Marković.

Marković posebno problematizuje nedavnu izjavu predsjednika države Mila Đukanovića da je normalno što do sada nema rezultata u slučaju Lakić, i da se slično dešava i u zemljama EU.

"U Slovačkoj kad se desio takav slučaj premijer je podnio ostavku i smijenjen je ministar unutrašnjih poslova. Kod nas nemamo nikakvu odgovornost za nepostupanje i neprofesionalno djelovanje kad je u pitanju ovaj slučaj."

Brajović se danas sreo sa predsjednicom parlamenta Bugarske, Cvetom Karajančevom.

Ona je prokompentarisala da bugarski istražni organi rade svoj posao i da će uskoro biti jasno ko je izvršio ubistvo tamošnje novinarke Viktorije Marinove. Ona je u subotu silovana i ubijena u gradu Ruse, u sjevernoj Bugarskoj,