Oslobođeni Brđanin, Praščević i Iličković

Brđanin je ranije kazao da argumenti koje je tužilaštvo u sudnici Višeg suda iznijelo opovrgavaju sami sebe, ocjenjujući da zbog toga nemaju nikakvu dokaznu snagu
1160 pregleda 34 komentar(a)
Zoran Brđanin (Novine)
Zoran Brđanin (Novine)
Ažurirano: 16.07.2015. 14:34h

Specijalizovano odjeljenje za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala u Višem sudu u Podgorici, oslobodio je od optužbe Zorana Brđanina, načelnika Odjeljenja bezbjednosti Kotor, zbog krivičnog djela protivzakoniti uticaj.

Sud je oslobodio i Aleksu Praščevića, policijskog komesara I klase za javni red i mir, za protivzakoniti uticaj i Dejana Iličkovića, strarijeg policijskog komesara za strance, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

Oni su optuženi da su omogućili sedmorici stranih građevinskih radnika da ilegalno borave u Crnoj Gori u periodu od 29.11. do 1.12. 2013. Oslobađajuću prvostepenu presudu je donio sudija Dragoje Jović.

U obrazloženju presude sudija Jović je kazao da optužni predlog nije dokazan, odnosno da su optužbe neosnovane, te da je tužilaštvo očigledno pogrešno protumačilo razgovore snimljene mjerama tajnog nadzora.

"Iz transkripta snimljenih razgovora jasno proizilazi da su pomenuti radnici legalano boravili u Crnoj Gori. Upravo ove mjere tajnog nadzora idu u prilog odbrani optuženih da oni nijesu počinili ni jedno krivično djelo, što početka procesa tvrde", kazao je između ostalog sudija Jović.

Nakon presude Brđanin je kazao da je ova sudska odluka za njega bila očekivana.

"Od početka sam tvrdio da nisam kriv, što je sada potvrđeno pravednom, pravilnom i zakonitom presudom sudije Jovića. Možda u pojedinom slučajevima pravo i pravda nijesu isto, ali u ovom slučaju istina i pravda jesu isto", kazao je Brđanin.

On je dodao da će u dogovor sa braniocem, odlučiti da li će nakon pravosnažnosti presude tužiti državu zbog narušavnja ugleda.

"Postupak je najviše štete nanio mojoj porodici, zatim meni i mojem poslu. Najviše mi smeta što su moji nabliži bili izloženi svemu ovom", kazao je Brđanin.

Branilac okrivljenog Brđanina, advokat Goran Rodić kazao je da je oslobađajuća presuda jedini mogući odgovor na iskonstruisanu optužbu prethodnog specijalnog tužioca i onih koji su podnosili prijavu protiv Brđanina, Iličkovića i Praščevića.

"Zato se nadam da tužilac neće po navici pro forme podnositi žalbu i time odugovlačiti postupak i nezakonito kadriranje u MUP-u. Iako su ovi policajci nezakonito od strane ministra udaljeni sa posla, nadam se da će poslije ovakve presude i reakcija ministra biti zakonita i odmah suspendovane policajce vratiti na posao. Od prvog dana istrage uočeno je niz kontradiktornosti i nelogičnosti koje su pratile ovaj slučaj. Kao prvo, tokom istražnog postupka utvrđeno je da strani državljani, kojima su navodno Brđanin i njegove kolege omogućile da nelegalno borave u Crnoj Gori, uopšte i nijesu bili u našoj zemlji u periodu na koji se odnosi optužni prijedlog. Takođe nejasno je kao se Brđanin teretio da je počinio krivično djelo protivzakonitog uticaja koristeći svoj službeni položaj jer u konkretnom slučaju nijesu korištena ovlašćenja niti se državni službenici Brđanin i Iličković nalaze u međusobnom hijerarhijskom odnosu jer rade u različitim organizacionim jedinicama", naveo je Rodić.

Bonus video: