Policija počela potragu za islamistima

“Alah ekber, braćo Muslimani ne zaboravite šta nam je učinjeno, naša djeca, naše majke, naši najdraži, sjetite se toga. I vratimo sve”, jedna je od poruka čijeg tvorca sa nikom “Allah ekber” policija traži
341 komentar(a)
islamisti snimak, Foto: Screenshot (YouTube)
islamisti snimak, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 16.07.2015. 05:30h

Uprava policije pokušava da utvrdi identitet osoba koje su juče postavile komentare na portalu “Vijesti” kojima se prijeti nemuslimanima.

Inspektori prijetnje istražuju uz pomoć Agencije za nacionalnu bezbjednost, a po nalogu tužilaštva.

Komentare su osobe sa korisničkim imenima “elvira” i “Allah ekber” pisale ispod teksta “Raduj se Crna Goro... bićeš naše mjesto novo”.

U tom tekstu prenijete su nove terorističke prijetnje ISILA državama Balkana.

Teroristi su u video poruci pod nazivom "Mi smo islamski hilafet - kasida", koja je postavljena na YouTube kanalu, objavili da će pokoriti Crnu Goru, kao i cijeli Balkan.

Na snimku koji je objavljen 10. jula Srbija je označena kao početna meta, nakon čega slijede ostale Hrvatska, Crna Gora, Kosovo, Makedonija...

"Raduj se, o Crna Goro, dolazimo mi uskoro. Bićeš naše mjesto novo, mi smo islamski hilafet", dio je poruke terorista koji se odnosi na Crnu Goru.

U videu je mapa država Balkana prekrivena oznakama Islamske države.

Među desetinama komentara na sajtu "Vijesti" nalaze se i oni kojima se pozivaju Muslimani da se ujedine jer je Alah jedan "kako bi napravili njegov svijet".

"Alah ekber, braćo Muslimani ne zaboravite šta nam je učinjeno, naša djeca, naše majke, naši najdraži, sjetite se toga. I vratimo sve", jedna je od poruka čijeg tvorca sa nikom "Allah ekber" policija traži.

"Službenici Uprave policije, u saradnji sa nadležnim organima i u kordinaciji sa tužilaštvom, preduzimaju aktivnosti na identifikovanju lica koja su postavila navedene komentare", odgovoreno je “Vijestima" iz UP.

Oni pojašnjavaju da inspektori periodično analiziraju komentare na crnogorskim portalima i dostupne sadržaje na društvenim mrežama, "u cilju suzbijanja izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, kao i prijetnji i ostalih delikata učinjenih putem Interneta".

Dodaje se da policija u saradnji sa nadležnim tužilaštvom preduzima mjere i radnje na identifikaciji i eventualnom procesuiranju svih lica koja postavljaju komentare prijetećeg sadržaja, ali i one koji mogu izazivati nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju ili kojima se čini bilo koji delikt koji se goni po službenoj dužnosti.

UP međutim nije odgovorila da li su inspektori odgledali snimak "Mi smo islamski hilafet - kasida" i šta je preduzeto povodom novih prijetnji.

Taj snimak sinoć je, oko 23 sata uklonjen sa YouTube kanala.

Iz ANB je ranije, nakon prvih prijetnji boraca ISIL-a porijeklom iz Crne Gore, saopšteno da oni "djelujući na planu preveniranja potencijalnog terorističkog napada u kontinuitetu i prikupljaju podatke od značaja za sagledavanje ovog bezbjednosnog izazova".

"U fokusu pažnje Agencije su i aktivnosti crnogorskih državljana koji zagovaraju radikalne ideologije, odnosno izražavaju podršku i spremnost za odlazak i učešće u vjerski motivisanim i drugim sukobima, ili su, pak, registrovani kao učesnici ili povratnici iz kriznih žarišta", naveli su ranije iz ANB.

ANB ćuti o mogućim napadima

ANB do juče nije odgovorilo na pitanja “Vijesti” poslata 30. juna povodom preporuke MIP-a Italije državljanima te zemlje da u Crnu Goru "putuju sa oprezom", zbog mogućih terorističkih napada.

Bez odgovora iz ANB-a ostala su i pitanja kakva je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori, da li nam prijete teroristički napadi i kako će se odgovoriti na njih.

Navode zvanične Italije nijesu komentarisali ni iz ministarstava vanjskih i unutrašnjih poslova.

Bonus video: