Veljović na saslušanju: Sindikalni stanovi raspodijeljeni po zakonu

Tužilaštvo je tokom istrage o nezakonitoj raspodjeli 18 sindikalnih stanova, krivične prijave podnijelo protiv nekadašnjeg šefa Sindikata Uprave policije Dušana Vratnice i još 24 sindikalaca
92 pregleda 11 komentar(a)
Veselin Veljović, Foto: Savo Prelević
Veselin Veljović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.07.2015. 10:06h

Bivši šef Uprave policije Veselin Veljović kazao je da ne očekuje da se nađe među optuženima za nezakonitu raspodjelu 18 sindikalnih stanova.

On je nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu rekao da se "uredno odazvao pozivu tužioca u svojstvu svjedoka" i da je "tužiocu prenio svoje uvjerenje da su sindikalni stanovi raspodijeljeni na zakonit i transparentan način".

Tužilaštvo je tokom istrage o nezakonitoj raspodjeli 18 sindikalnih stanova, krivične prijave podnijelo protiv nekadašnjeg šefa Sindikata Uprave policije Dušana Vratnice i još 24 sindikalaca.

Svi oni učestvovali su na sjednici Glavnog odbora Sindikata na kojoj je, prema tvrdnjama tužioca, usvojena nezakonita odluke o dodjeli 18 stanova na Tuškom putu.

"Podsjetiću vas na događaj koji je bio unazad nekoliko godina. Situacija u kojoj je menadžment Uprave policije podijelio 680 hiljada eura za potrebe zaposlenih. Dugo mjeseci, rekao bih godina, pokušavano je da se iskonstruiše afera u kojoj je trebala da bude prikazana zloupotreba od strane Uprave policije. Na kraju je Specijalno tužilaštvo posle višegodišnje provjere ustanovilo da je sve urađeno u skladu sa važećim zakonskim propisima. I ovom konkretnom slučaju očekujem da će nadležni tužilac utvrditi da je ispoštovana procedura i da je sve urađeno u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima", kazao je Veljović.

Bivši čelnik crnogorske policije je, odgovarajući na pitanja "Vijesti" da prokomentariše izjave okrivljenih u predmetu sumnjive raspodjele stanova da su morali da glasaju zbog njega, kazao da to nije tačno.

"To je vaša slobodna interpretacija. To apsolutno nije tačno. Sindikat UP i menadžment UP je imao jedan partnerski odnos saradnje i komunikacije i mi smo itekako vodili računa o našim zaposlenima i vodili brigu o njihovim materijalnim, ekonomskim pa i stembenim potrebama", kazao je on.

Advokat okrivljenih policajaca Zdravko Begović kazao je “Vijestima” da je predmet koji se vodi zbog navodne sumnjive rapodjele stanova i novca iz kase Sindikata Uprave policije, u završnoj fazi.

Begović je rekao da je Veljović pred tužiocem "u veoma iscrpnom svjedočkom iskazu tvrdio da sve što je urađeno prilikom dodjele stanova, urađeno u skladu sa pravilnicima i da ništa mimo toga nije urađeno".

"Rekao je da su stanove dobili upravo oni policijski službenici koji su imali pravo na stan, budući da se nalaze na važnim poslicijskim mjestima, i da su dugogodišnji radnici policije, porodični ljudi", kazao je Begović.

Istakao je da je u komunikaciji sa tužiocem dobio informaciju da se postupak nalazi u završnoj fazi.

"I da će se u bližoj budužnosti donijeti odluka o tome da li će tužilac podnijeti odgoavarjući ioptužni akt, ili će prekinuti istragu i odustati od daljeg gonjenja lica protiv kojih je istraga vođena", kazao je on.

Begović je rekao da je "znajući stanje u spisima predmeta, apsolutno ubijeđen da je Veljović pozvan u svojstvu svjedoka apsolutno opravdano".

"Sve odluke koje su donesene o podjeli tih stanova donesene su jednoglasno, to je radio Sinidkat i on ne može snositi odgovornost za nešto o čemu je odlučivao Sindikat UP. On je samo raspodijelio stanove koje je Sindikat dodijelio kolegijumu UP", kazao je Begović.

Ne želi o Šukoviću

Veljović nije želio da komentariše optužbe Predraga Šukovića, bivšeg šefa Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala, o njegovoj i navodnoj povezanosti potpredsjednika Vlade Duška Markovića sa švercom cigareta.

“Ne želim da komentarišem te optužbe. Očekujem od nadležnih državnih organa da izvrše određene aktivnosti i sprovedu sve potrebne procedure kako bi se izvršile provjere takvih navoda. Isto tako očekujem da se utvrdi odgovornost onih koji su organizovali, i stali iza jedne takve izmišljotine", kazao je on.

Dugogodišnji šef policije tvrdi da "mojkovački kriminalni klan nikada nije pomenut ni u jednom operativnom ni strateškom dokumentu".

"Takva kriminalna organizacija ne postoji, neko će morati da dokaže takve tvrdnje i neko će morati za to da odgovara", poručio je Veljović..

Bonus video: