Kako život pored drveća utiče na zdravlje

Rezultati studije pokazuju da postoji veza između drveća i zdravlja, ali ne ukazuju na uzroke i posljedice. Naučnici pretpostavljaju da sve to ima veze sa poboljšanjem kvaliteta vazduha, ublažavanjem stresa i podsticanjem fizičke aktivnosti
151 pregleda 1 komentar(a)
drvo, Foto: Pinterest
drvo, Foto: Pinterest
Ažurirano: 15.07.2015. 10:34h

Stanovnici urbanih naselja u kojima ima više drveća osjećaju se zdravije i rjeđe pate od kardio-metaboličkih bolesti, kao što su oboljenja srca i dijabetes, otkriva novo istraživanje.

Naučnici su analizirali zdravstvene podatke 31.000 odraslih stanovnika Toronta i ustanovili da ljudi koji žive u stambenim blokovima sa deset ili više stabala povoljnije ocjenjuju vlastito zdravlje i rjeđe pate od kardio-metaboličkih bolesti.

Oni su upoređivali geografski položaj pojedinačnih stabala u stambenim naseljima sa podacima njihovih stanovnika u Torontu, uključujući i starost, zdravstvene podatke, prihode i doživljaj sopstvenog zdravlja.

Bolje zdravstveno stanje usljed stanovanja u blizini drveća odgovara povećanju godišnjeg prihoda po domaćinstvu za 10.000 dolara, ili starosti umanjenoj za sedam godina.

Činjenica da drveće na obodu ulica bitno utiče na zdravlje stanovnika i na to kako se osjećaju iznenadila je naučnike. Poznato je da drveće u gradu poboljšava kvalitet vazduha, pravi hlad i uljepšava izgled ulica, ali do sada se nije znalo kakav efekat pojedinačna stabla imaju po zdravlje stanovnika gradova.

Rezultati studije pokazuju da postoji veza između drveća i zdravlja, ali ne ukazuju na uzroke i posljedice. Naučnici pretpostavljaju da sve to ima veze sa poboljšanjem kvaliteta vazduha, ublažavanjem stresa i podsticanjem fizičke aktivnosti.

Blic.rs

Bonus video: