Zanimljive priče na specijalnom izdanju Pecha Kucha

Pecha Kucha Nights je globalni fenomen kratkog prezentovanja koji za cilj ima prezentaciju u formi 20x20 - 20 slajdova po 20 sekundi za svaki slajd
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2015. 09:49h

KotorAPSS je ove godine predstavio KotorAPSS Forum koji će biti zaključna manifestacija prvog, četvorogodišnjeg ciklusa i održava se od 14. do 18. jula.

Kroz simpozijum, panel-diskusije i prezentacije tokom ovogodišnjeg Foruma nastavlja se globalni razgovor o odnosu grada i njegovog graditeljskog nasljeđa i kulturne baštine, te o projektovanju i dizajniranju u odnosu na ono što su zahtjevi turističkog tržišta danas, istražuje šta je budućnost grada u odnosu na arhitektonski dizajn i do kakvih će promjena u gradovima doći u eri između “all inclusive” i “Airbnb” fenomena.

Forum je počeo 14. jula, a prva manifestacija u okviru ovogodišnjeg Kotor APSSa, je specijalno izdanje Pecha Kucha, održano prvog dana Foruma.

Pecha Kucha Nights je globalni fenomen kratkog prezentovanja koji za cilj ima prezentaciju u formi 20x20 - 20 slajdova po 20 sekundi za svaki slajd.

Prvi je na Pecha Kucha Night KotorAPSS prezentovao Miroslav Boljević, član prvog crnogorskog startupa – Tour Via me, koji je govorio o svom učešću u globalnom projektu "Inside Out", i na kakve su poteškoće naišli.

Potom je govorio jedan od osnivača Gradija, bloga, podcastsa i radio emisije koja obrađuje teme kao što su arhitektura, urbanizam i ekologija - Ivan Rajković. On je govorio o tome kako je ekipa od devetoro ljudi došla na ideju da pokrene Gradio, na kakve su sve prepreke naišli, kakve su uspijehe postigli, i kako su uspijeli da je sarađivati sa međunarodno priznatim organizacijama, kao i kakav im je plan za budućnost.

Blažo Milić, motorista, tehnički direktor nezavisnog dnevnika Vijesti je otkrio zašto je kupio svoj prvi motor i kako je naučio da ga vozi, i kako izgleda putovati svijetom na motoru. Saznali smo kako je prespavati na Mongolskoj granici jer su carinici imali slobodan vikend. Takođe, Blažo organizuje okupljanje motorista pod nazivom "Horizont unlimited",koji se održava u Eko kantuna Vrnjak u Kolašinu.

Polaznik Digitalizuj.me blog radionice advokat Marija Živkovič Milić, je pričala kako i zašto je pohađala radionicu, kako izgleda pokrenuti svoj blog. Podijelila je svoja iskustva iz Škotske, i otkrila koji je to restoran isključivo mamac za turiste i zašto nikada ne bi pisala blog post o svojoj profesiji.

Milo Radonjić, urednik i prezenter na RTV Atlasu, objasnio je razliku između teatra i televizije, i kako ta dva medija mogu interagovati. Ako ste se ikada zapitali kako se za televiziju snimaju predstave i zašto se iste (ne) emituju, onda Milo ima odgovor za vas.

Daniela Starović, freelance grafički dizajner, je ispričala kako izgleda živjeti u zatvoru, i sarađivati sa zatvorenicima na izradi novog suvenira za grad Veneciju. Posjetiocu su saznali kako i zašto je jedan Italijan došao na ideju da zatvorenici prave suvenire, i zašto kod nas sličan projekat nije zaživio.

Matija Vuković, dio Kotor APSSa tima, je ispričao dvije inspirativne priče. Jednu, o svome iskustvu, i kako je zahvaljujući Kotor APSSu počeo da radi u jednom od najboljih svijetskih arhitektonskih studija HHF, i kako izgleda njegov život u Bazelu. A drugu o svom drugu, čuvenom Krgi, koji je zahvaljujući svojoj volji, promijenio svoj život iz korijena, počeo da vozi biciklo, i kako sada putuje svijetom na svom biciklu u potrazi za novim avanturama.

Janko Šćepanović je otkrio da iznad Kotora postoji kanjon, za koji čak ni Kotorani ne znaju. Prisutni su imali priliku da upoznaju još netaknute prirodne ljepote kanjona Škurde, koliko vremena je potrebno za spust i ko je jedina osoba koja živi na uzvišenju iznad Kotora, i uvijek veselo dočekuje goste.

Glavni pokrovitelj KotorAPSS-a je Ministarstvo kulture Crne Gore a ostali prokrovitelji su Grad Kotor, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Ministarstvo nauke Crne Gore, partneri i sponzori u Doding, Entext, Inženjerska komora, Savez arhitekata i mnogi drugi.

Tu su i međunarodni programski partneri Vintertur Univerzitet, Insbruk Univerzitet, ETH Univerzitet, Friburg Univerzitet, ORIS kuća arhitekture, HHF Arhitekti, Sadar+Vuga, Urban-Think Tank, DAZ.

Prisustvo na ovogodišnjem KotorAPSSu je besplatno, ali je potrebno poslati prijavu na e-maila adresu apply@kotorapss.me.

Galerija

Bonus video: