Šariću kazna kao uličnom dileru

Blic navodi da je prostom računicom Šarić po godinu dana zatvora dobio za svakih 285 kilograma prokrijumčarenog kokaina, od kojih je zaradio oko 8,5 miliona eura
21 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2015. 07:04h

Sudeći prema presudi Darku Šariću, u Srbiji je isplativije krijumčariti što veće količine najskupljeg narkotika, jer za to očigledno sleduje manja kazna, piše Blic.

Prvostepena presuda kojom je pljevaljski narko-bos osuđen na 20 godina zatvora zapravo nije visoka ako se uporedi sa onim na koje su osuđivani organizatori drugih kartela na ovim prostorima.

Blic navodi da je prostom računicom Šarić po godinu dana zatvora dobio za svakih 285 kilograma prokrijumčarenog kokaina, od kojih je zaradio oko 8,5 miliona eura.

Ako se uzme u obzir da se čak i ulični dileri osuđuju na rigoroznije kazne, zaključak koji se u Šarićevom slučaju nameće jeste da je presuda Specijalnog suda isuviše blaga. Blic navodi primjer Hikmeta Hajrovića, koji je označen kao vođa grupe dilera iz Novog Pazara i koji je okrivljen 14 kilograma heroina, vrijednog oko 14.000 eura, a osuđen je na 15 godina zatvora, i to po sporazumu o priznanju krivice.

Ta konačna presuda Apelacionog suda za Hajrovića izgleda ekstremno strogo kada se uzme u obzir da je Šarić dobio 20 godina za 5,7 tona kokaina vrijednog više od 170 miliona eura.

Blic navodi i slučaj Dalibora Ristića, koji je predvodio grupu dilera iz Padinske Skele i zbog toga osuđen pravosnažno na 13,5 godina, i to za manje od 10 kilograma kokaina.

Kristijan Golubović je, navodi blic, prvostepenom presudom bio osuđen na čak 14 godina zatvora, i to zbog 25 grama heroina. Ta odluka je preinačena, pa je Goluboviću kazna smanjena na sedam godina.

Rigoroznije kazne izriču se čak i uličnim dilerima i konzumatorima narkotika koji zbog posjedovanja veće količine droge često budu osuđeni na višegodišnje kazne, navodi list.

Presuda Šariću i njegovoj grupi nije pravosnažna, jer predstoji žalbeni postupak.

Bonus video: