Hemioterapija i u gradskim bolnicama

Hemioterapiju je sada moguće primiti samo na Klinici za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore
87 pregleda 3 komentar(a)
onkologija, Foto: Boris Pejović
onkologija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.07.2015. 05:19h

Pacijenti oboljeli od karcinoma od sljedeće godine trebalo bi da primaju hemioterapiju u mjesnim bolnicama, a Ministarstvo zdravlja će u tu svrhu opredijeliti 36 hiljada eura.

Hemioterapiju je sada moguće primiti samo na Klinici za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Olakšica za pacijente oboljele od teške bolesti predviđena je Akcionim planom koji je Vlada usvojila prošle sedmice.

Dokumentom je predviđeno da Ministarstvo, Fond za zdravstveno osiguranje i Institut za javno zdravlje u narednom periodu rade i na razvijanju i unapređenju bolničkog informacionog sistema.

Ministar Budimir Šegrt ranije je, kritikujući rad KCCG, kazao da nema kontrolu preko informacionog bolničkog sistema, zbog čega osiguranici imaju problem sa zakazivanjem pregleda, ogromnim gužvama i listama čekanja.

Prema Akcionom planu, izrada i instaliranje softfvera za KCCG i specijalne bolnice, kao i unapređenje informacionog sistema u opštim bolnicama, koštaće 70 hiljada eura.

Fond će, prema dokumentu, preispitati postojeći način ugovaranja sa bolnicama i KCCG, ali i testirati DRG (Diagnosis - Related Group) model plaćanja.

Iz Ministarstva zdravlja ranije su kazali “Vijestima” da je pomenuti sistem plaćanja, koji se koristi u većini zemalja EU, jedan od načina kojim bi se stvorili uslovi za efikasnu potrošnju u zdravstvu.

Nadležni priznaju da kvalitet usluge nije prioritet bolnicama

Nadležni priznaju da efikasnost i kvalitet zdravstvene zaštite nijesu prioritet u opštim i specijalnim bolnicama i KCCG.

U tim ustanovama, tvrde, “dominiraju kapaciteti i resursi”, zbog čega se u sistemu pojavljuju neracionalnosti” i stvara problem. Realizacijom mjera i aktivnosti tokom ove i sljedeće godine, koja će koštati ukupno 160.000 eura, definisaće se mreža zdravstvenih ustanova na sekundarnom i tercijalnom nivou i stvaranje odgovarajućeg kadra, ali i racionalizacija troškova za ljekove, medicinska sredstva i usluge.

Bonus video: