Nova era - bivši advokati u borbi protiv kriminala

"Počastvovan sam da je naša profesija toliko uvažena i da je na važna mjesta specijalnih tužilaca izabrano dvoje advokata”...
563 pregleda 7 komentar(a)
Ivica Stanković, specijalni tužioci, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, specijalni tužioci, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.07.2015. 18:53h

Ohrabrujući je podatak da su se na oglase za izbor tužioca počeli javljati i advokati, a dvoje novoizabranih specijalnih tužilaca iz te branše sigurno će profesionalno odgovoriti novim izazovima.

To su “Vijestima” saopštili Goran Rodić i Zdravko Begović, komentarišući to što je Tužilački savjet izabrao njihove kolege Tatjanu Žižić i Živka Savovića u novoformirani tim tužilaca, čiji će posao biti borba protiv organizovanog kriminala.

Sudije i tužioci do sada su kao po pravilu napuštali taj državni posao i odlazili u advokate, a nedavni izbor dva advokata na te značajne funkcije otvara novo poglavlje u crnogorskom pravosuđu.

Predsjednik Advokatske komore Begović, kazao je da je apsolutno opravdan izbor sada već bivših advokata na tužilačke funkcije.

“Naročito ako se zna da su u pitanju dugogodišnji advokati i ljudi od profesionalnog i ličnog autoriteta i integriteta. Tatjana Žižić je dugogodišnji advokat, bivši zamjenik višeg državnog tužioca u Bijelom Polju, bivši potpredsjednik Upravnog odbora Advokatske komore i doskorašnji član Upravnog odbora, što je čini više nego kvalifikovanom da bude izabrana na tako važno mjesto u tužilačkoj organizaciji”, rekao je Begović.

On je Živka Savovića okvalifikovao kao časnog čovjeka i iskusnog pravnika...

“On je dugo bio član Advokatske komore, a do izbora za specijalnog tužioca, veoma uspješno je obavljao funkciju disciplinskog tužioca Advokatske komore, čime je zasigurno zaslužio izbor na mjesto specijalnog tužioca”.

Begović je podsjetio da je i treći doskorašnji advokat - Srđa Jovanović, nedavno izabran na mjesto osnovnog tužioca u Kotoru.

“Apsolutno sam ubijeđen da je i kvalitetan rad u advokaturi, profesionalna edukacija na velikom broju seminara iz raznih oblasti prava, a prije svega krivičnih, umnogome doprinijela da uvaženi kolega Jovanović bude izabran na to mjesto”...

On je rekao da u Tužilačkom savjetu nijesu imali ni trunke sumnje kada su te ljude izabrali na nove tužilačke funkcije...

Zbog toga, konstatovao je, to smatra jednim od najljepših trenutaka u njegovoj dugogodišnjoj, profesionalnoj karijeri...

“Zajedno sa svim crnogorskim advokatima, počastvovan sam spoznajom da je naša profesija u tolikoj mjeri uvažena, da je na važna mjesta u tužilaštvo izabrano troje advokata i da je konačno i formalno prestala da postoji jedna barijera i predrausuda da advokate ne treba birati na tužilačke i sudske funkcije”.

“Veliku zaslugu za izbor advokata u važne tužilačke organe ima vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, koji je na početku rada, između ostalog, i ovakvim izborom javno pokazao i dokazao da su vrata državnog tužilaštva otvorena svima koji tako važne funkcije doživljavaju kao posljednji bastion u borbi za vladavinu prava i čast države. Izražavam zahvalnost članovima Tužilačkog savjeta, koji su prepoznali kvalitet naših doskorašnjih kolega i sve moguće predsrasude ostavili iza sebe, te na taj način pokazali da u tužilačkoj organizaciji duvaju novi vjetrovi, koji će dati šansu svakome ko zaslužuje tako važno mjesto, bez obzira iz koje profesije on dolazi”.

“Vijestima” iz kabineta vrhovnog državnog tužioca nije odgovoreno koje su reference preporučile advokate da budu izabrani za specijalne tužioce i šta je bila njihova prednost u odnosu na ostale kandidate.

Novinar je ostao bez odgovora i na pitanja - da li su izabrani advokati ponudili program rada kao specijalni tužioci i da li u okruženju postoje primjeri da specijalni tužioci birani iz redova te profesije. Tužilački savjet je za glavnog državnog specijalnog tužioca izabrao Milivoja Katnića, dosadašnjeg sudiju Apelacionog suda.

Pred Ivicom Stankovićem, osim Katnića 3. jula zakletvu su položili i zamjenici Mira Samardžić, Lidija Vukčević, Marija Raspopović, Lidija Mitrović, Nataša Bošković, Tatjana Žižić, Veljko Rutović i Živko Savović.

To je bio zatvoren sistem, dobro je da se nešto mijenja

Goran Rodić je konstatovao da nije lak posao tužioca, pogotovo kod složenih oblika kriminalnog djelovanja jer zahtijeva stalnu edukaciju i potpunu posvećenost...

“Čak i van radnog vremena. Nasuprot tome, tužilačka organizacija do sada se više trudila kako da sačuva svoj status iz nekog prošlog vremena - kao zatvoren sistem u kome bi samo postojeći tužioci mogli raditi i napredovati, bez obzira na kvalitet njihovog rada. Pri čemu, po ustaljenoj praksi, niko ne bi snosio makar i profesionalnu odgovornost za propuste u radu. Upravo zbog toga, do skora se van te organizacije niko nije ni javljao na oglase za izbor tužilaca, znajući unaprijed za koga su ta radna mjesta rezervisana. Ohrabrujući je podatak da su se na te oglase za izbor tužioca počeli javljati i advokati i sudije, koji vjeruju da svojim radom, kvalitetom i rezultatima, mogu uspješno obavljati tužilački posao”, rekao je Rodić.

To, prema njegovim riječima, još nije izraženo u potrebnoj mjeri, ali posljednja dešavanja ukazuju da se nešto mijenja.

“Naravno, presudne reference pri izboru tužilaca treba da budu znanje, kvalitet i rezultati u radu, bez obzira da li kandidat dolazi iz reda sudija, advokata ili tužilaca. Samo na taj način može se doći do izbora najboljih kandidata koji bi obavljali tužilačku funkciju. Naravno, niko se nije rodio kao tužilac i zato kriterij za napredovanje i ostanak na toj funkciji, treba da budu samo mjerljivi rezultati rada i profesionalna odgovornost. Inače, nije mali broj razvijenih zemalja u kojima se izbor sudija i tužilaca upravo vrši iz redova advokature, pri čemu su svakako presudni elementi za izbor, znanje, iskustvo, kvalitet i rezultati rada advokata”, kazao je Rodić.

Rodić je prije više od godinu bio jedan od kandidata za vrhovnog državnog tužioca Crne Gore. U dugoj karijeri radio je kao zamjenik vojnog tužioca Sedme armije u Sarajevu, a krajem 1992. godine je imenovan za sudiju vojnog suda u Podgorici, gdje je bio i istražni sudija.

Od 1995. godine radi kao advokat u Crnoj Gori, a od 2000. godine je na listi branilaca Suda u Hagu i član je Advokatske komore Međunarodnog tribunala.

Bonus video: