Vulin: Zid između Mađarske i Srbije neće riješiti problem imigranata

"To nije nešto na šta možemo da utičemo. Srbija će ispunjavati sve svoje međunarodne obaveze i obaveze prema međunarodnim konvencijama koje je potpisala i preuzela, da se svim ljudima omogući sve na šta imaju pravo"
62 pregleda 1 komentar(a)
Vulin, Foto: Novosti.rs
Vulin, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 14.07.2015. 14:24h

Zid koji Mađarska podiže neće riješiti problem imigranata, istakao je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin ocjenjujući da on samo koristi krijumčarima.

Konstatujući da Srbija ne može da utiče na svoje susjede da u dubini svoje teritorije podižu ili ne podižu zidove,Vulin je kazao da smatra da je ono što Mađarska radi pogrešno i da daje pogrešnu poruku svijetu, Evropi i migrantima.

"To nije nešto na šta možemo da utičemo. Srbija će ispunjavati sve svoje međunarodne obaveze i obaveze prema međunarodnim konvencijama koje je potpisala i preuzela, da se svim ljudima omogući sve na šta imaju pravo", poručio je on prilikom posjete Prihvatnog centra u Preševu.

Zid, kako je podvukao, nije dobra vijest, ukazujući da će on vjerovatno jednim dijelom usporiti protok, ali i da će se vrlo brzo otvoriti novi krijumčarski kanali kroz Mađarsku, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Rumuniju ili Bugarsku.

Vulin poručuje da zid neće riješiti problem, već će migrante gurati u kriminal.

"Naša država djeluje organizovano i mi značajno smanjujemo mogućnost da kriminalci zloupotrebljavaju i iskorišćavaju ove ljude tako što smo se postavili kao organizovana država. Tamo gdje nema države uvijek kriminal stupa na scenu. Bojim se da će zid podići cijene, omogućiti kriminalcima da još više zarađuju, a ovim ljudima da se osjećaju još nesigurnije", zaključio je on istakavši da su migranti na teritoriji Republike Srbije sigurni.

Bonus video: