I DALJE ISPITUJU JE LI KOTORANIN NEZAKONITO UHAPŠEN

Tužilaštvo još izviđa, a Vukotić uskoro na slobodi

Hapšenjem jednog od navodnih vođa škaljarskog klana tužilaštvo je počelo da se bavi nakon što je Vukotićev pravni zastupnik, advokat Goran Rodić krajem novembra 2014. podnio prijavu rotiv policije, Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, i predsjednika kotorskog Osnovnog suda Branka Vučkovića, zbog nezakonitog hapšenja
65 pregleda 8 komentar(a)
Jovica Vukotić, Foto: Instagram
Jovica Vukotić, Foto: Instagram
04.04.2019. 17:06h

Kotoranin Jovan Jovica Vukotić mogao bi odslužiti zatvorsku kaznu  prije nego tužilaštvo okonča postupanje u njegovom predmetu. 

Specijalno tužilaštvo isključilo je i hercegnovsko tužilaštvo iz postupanja u predmetu njegovog hapšenja, i   preuzelo taj slučaj.   Time je stavljena tačka na osmomjesečnu pravnu zavrzlamu  oko toga ko će se baviti pitanjem da li je Kotoranin nezakonito uhapšen i odveden u Spuž.

Prije toga slučaj je prebacivan  iz jednog u drugo tužilaštvo, a Specijalno je četvrto koje  provjerava da li je policija  krajem 2014. godine Vukotiću zakonito stavila lisice na ruke.  

Prvobitno predmet je  dodijeljen kotorskim tužiteljima, koji su  tražili izuzeće. Slučaj je potom proslijeđen tužiocima u Herceg Novom. Nakon što je na snagu  stupio Zakon o specijalnom državnom tužilaštvu, novski tužilac od kolega iz Podgorice dobio je “obavezno uputstvo za postupanje u tom predmetu”, međutim ni ta odluka nije bila dugog vijeka. Spisi su nedavno iz Herceg Novog  “preseljeni” u   Podgoricu. 

“U slučaju prijavljivanja krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, izvršena od strane javnog funkcionera, po novom Zakonu nadležno je Specijalno tužilaštvo kome su spisi predmeta dostavljeni na dalje postupanje”, kazali su “Vijestima” iz VDT-a.

Hapšnjem jednog od navodnih vođa škaljarskog klana tužilaštvo je počelo da se bavi nakon što je Vukotićev pravni zastupnik, advokat Goran Rodić krajem  novembra 2014. podnio  prijavu rotiv policije, Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija,  i predsjednika kotorskog Osnovnog suda Branka Vučkovića, zbog nezakonitog hapšenja.

Rodić je juče “Vijestima” rekao da “imajući u vidu da je tužilaštvo u posjedu dokumentacije koja nedvosmisleno potvrđuje navode krivične prijave”, smatra da nije opravdano da izviđaj traje “ovako dugo”.

“A pogotovo 'šetanje' tog predmeta od tužilaštava,  prvo u Kotoru,  pa Herceg Novom i na kraju do specijalnog tužioca.  Za to vrijeme Jovan Vukotić  je smješten u specijalnom paviljonu u Kazneno popravnom domu Spuž na izdržavanje kazne, bez mogućnosti korišćenja benefita u vidu rada na ekonomiji ili pak korišćenja uslovnog otpusta po osnovu primjerenog ponašanja tokom izdržavanja kazne”, kazao je Rodić. 

On je dodao da  Vukotić u ZIKS-u ima uslove “kao da mu se svete zbog toga što je podnio krivičnu prijavu protiv službenih lica koja su ga nezakonito uhapsila”.

Kotoranin je, prema informacijama “Vijesti”, smješten u najčuvanijem dijelu  spuškog zatvora, u kom kaznu izdržavaju osuđeni na duge zatvorske kazne.  

“Opet i to predstavlja nezakonito ponašanje i nejednakost pred zakonom u odnosu na druga lica, kada je u pitanju zakonit način pozivanja na izdržavanje kazne, kao i jednakost uslova i prava osuđenog tokom izdržavanja kazne. Nadam se da će specijalni  tužilac u kratkom roku donijeti odluku po ovoj krivičnoj prijavi, jer smatram da se ne radi o složenom predmetu”, kazao je Rodić. 

Do kraja kazne Vukotiću je ostalo četiri mjeseca.

Policija osam mjeseci ćuti o hapšenju Kotoranina

Uprava policije osam mjeseci ne odgovara na pitanja “Vijesti” o  hapšenju Jovana Vukotića.  Njemu su lisice na ruke stavljene  11. novembra 2014. godine,  na graničnom prelazu Sitnica i istog dana odveden je u spuški zatvor. 

Iz Uprave policije tog dana saopštili su da je Vukotić uhapšen  po naredbi Osnovnog suda u Kotoru, kojom je traženo njegovo privođenje na izdržavanje jednogodišnje kazne zatvora.  “Vijesti” su dan nakon njegovog hapšenja pitale Upravu policije kada je izdata naredba na osnovu koje je 11. novembra 2014. godine uhapšen Kotoranin Jovica Vukotić, i kada je i od kog suda Uprava policije dobila tu  naredbu.  Ista pitanja poslata su im još tri puta, zaključno sa 9. junom 2015. godine. Međutim iz Uprave policije do sinoć nije stigao odgovor.

Ta bezbjednosna institucija nije se zvanično oglašavala ni nakon što je  Vukotićev pravni zastupnik advokat Goran Rodić protiv njih podnio krivičnu prijavu zbog nezakonitog lišavanja slobode.