Pozitivni efekti vina po zdravlje i ljepotu

Crno vino ima sposobnost da smanji rizik od razvoja određenih demencija, poput Achajmerove ili Pikove bolesti
114 pregleda 4 komentar(a)
vino, Foto: Shutterstock
vino, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.07.2015. 18:41h

Morate priznati da flaša dobrog vina izgleda tako magično u boci… Zato, kada na red dođe romantična večera ili odmor od napornog dana na poslu, odaberite baš ovaj slasni užitak. Osim što će vas opustiti, vino će povoljno djelovati i na vaše zdravlje (i ljepotu) !

Kako bismo vam što bolje predstavili sve zdravstvene benefite vina, izdvojili smo 10 najvažnijih stavki.

Zdravstveni benefiti koje vam donosi ispijanje vina

1. Crno vino je odličan izvor antioksidanata koji povećava nivo dobrog holesterola, i ima kontrolu na oslobađanje svih loših materija, više u odnosu na bijelo. Ovo znači da uživajući u vinu slobodno možete reći "doviđenja" svim bolestima srca.

2. Crno vino takođe usporava napredak i rast raka dojke i prostate, a pored toga sprečava pojavu raka grla.

3. Ispijanje vina u umjerenim količinama može smanjiti rizik od nastanka osteoporoze.

4. Resveratrol je ključni sastojak koji se nalazi u kožici crnog grožđa, zbog čega je crno vino veoma ljekovito. Naime, ovaj sastojak štiti krvne sudove i eliminiše krvne ugruške. Pored toga crno vino sprečava pojavu bora na licu, jer štiti organizam od starenja i bolesti.

5. Vino je dobar izbor alkohola koju povoljno djeluje na zdravlje a pored toga ćete shvatiti da je umjerena konzumacija vina bolja za vaše zdravlje nego uzdržavanje u potpunosti. Zato ne budite skeptici i slobodno uživajte u ovom divnom piću.

6. Polifenoli su supstance koje se nalaze u crnom vinu, a koje povoljno djeluju po vaše zdravlje. Zapravo, polifenoli se bore protiv štetnih bakterija, štiteći vaše tijelo od raznih bolesti.

7. Vino smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i srčanih napada jer štiti arterije i povećava protok krvi, čime se smanjuje rizik od zgrušavanja.

8. Flavonoidi su značajne supstance koje se nalaze u crnom vinu. Dokazano je da ovi sastojci smanjuju rizik od nastanka mnogih oblika kancera.

9. Vino u umjerenim količinama može pomoći razgradnji holesterola tako što će povećati nivo HDL dok fenoli koji se nalaze u vinu smanjuju nivo LDL koji loše djeluje na organizam izazivajući oštećenja arterija.

10. Crno vino ima sposobnost da smanji rizik od razvoja određenih demencija, poput Achajmerove ili Pikove bolesti.

Izvor: Elle.rs