Na Cetinju dvije umjetničke postavke

Stručno vođenje kroz izložbu Ervina Debeuca biće priređeno 12. septembra u 11časova, a postavka će biti dostupna za publiku do 20. oktobra. Autorski tim čine Sabrina Žigo i Mirjana Dabović Pejović
53 pregleda 0 komentar(a)
izložba Ervin Debeuc, Foto: Narodni Muzej Crne Gore
izložba Ervin Debeuc, Foto: Narodni Muzej Crne Gore
Ažurirano: 11.09.2018. 08:09h

Narodni muzej Crne Gore u srujedu organizuje dva događaja: izložbu fotografija jednog od najistaknutijih protagonista riječke fotografske scene - Ervina Debeuca u 19 časova u Ateljeu DADO, u saradnji sa Muzejem grada Rijeke i izložbu “From Diaspora to Diversities” u CGU “Miodrag Dado Đurić” u 20 časova, s u saradnji sa Nezavisnom umjetničkom asocijacijom Remont, Beograd.

Stručno vođenje kroz izložbu Ervina Debeuca biće priređeno 12. septembra u 11časova, a postavka će biti dostupna za publiku do 20. oktobra. Autorski tim čine Sabrina Žigo i Mirjana Dabović Pejović.

Rođen je 1930. godine, završio je Višu novinarsku školu u Zagrebu. Dobitnik je niza društvenih nagrada i priznanja, a 2010. dodijeljena mu je Nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture za životno djelo.

“Izložba ‘From Diaspora to Diversities’ dio je istoimenog regionalnog projekta pokrenutog sa idejom da se kroz umjetničke produkcije i prakse autora različitih generacija razmotri fenomen dijaspore u savremenim kontekstima. Baveći se pojmom dijaspore izvan dominantnih etnocentričnih i etničkih definicija, u fokusu projektnih istraživanja se tako našao širok spektar povoda i iskustava u privremenim i trajnim izmještanjima bilo grupe ljudi ili pojedinaca iz matičnih sredina...’From Diaspora to Diversities’koncipirana je kroz izbor umjetničkih radova predstavljenih na izložbama u Beogradu i Skoplju i realizovanih u širokom rasponu medija, vizuelnih izraza...”, najavljuju iz NMCG.

Umjetnici čiji će radovi biti zastupljeni su: Mladen Bundalo, diSTRUKTURA, Adrijana Gvozdenović, Ivana Ivković, Mirko Nikolić, Nada Prlja, Vahida Ramujkić, Neli Ružić. Kustos je Miroslav Karić, dok ispred Narodnog muzeja koordinira Ana Ivanović. Izložba će biti otvorena do 30. oktobra.

Bonus video: