Počeli Dani muzike u Herceg Novom

Kvintet Masala izveo je muziku kompozitora Asora Pjacole
0 komentar(a)
Dani muzike, Foto: Slavica Kosić
Dani muzike, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 12.07.2015. 07:41h

Herceg Novi je poput mnogih kulturnih centara, na svoj specifičan način dio širokog evropskog, pa i svjetskog auditorijuma, u koji se naš jedinstveno lijep, zanimljiv i gostoprimljiv grad pretvara posebno ljeti, naročito mjeseca jula”, kazao je na otvaranju 32 festivala Dani muzike njegov umjetnički direktor pijanista Boris Kraljević.

On očekuje, kao i prethodnih godina brojne posjetioce sa strane, koji su navikli da svoj odmor planiraju upravo u vrijeme hercegnovskog Festivala klasične muzike.

"Pojava da se intenzivnije praćenje kulturnih događaja uskladi s danima aktivnog ljetovanja, koja ide u korak sa tendencijama savremenog društva da se u zahuktalom tempu življenja istovremeno zadovolji više vrsta potreba i očekivanja, ali i steknu informacije svake, pa i umjetničke vrste, usklađena je na našoj manifestaciji s interesovanjima širokog kruga posjetilaca, i, vjerujemo da ih i naš ovogodišnji programski koncept neće iznevjeriti”, poručio je Kraljević ističući da su Dani muzike “izvođački uvijek vitalni i mladi, za nova postignuća spremnan Festival.

Festival Dani muzike otvoren je koncertom kvinteta “Masala” iz Srbije koji su izveli djela Asora Pjacole.

"Muzika Astora Pjacole je veoma zahtjevna, podrazumijeva tango i puno emocija i mislim da je to program dobro odabran za početak Dana muzike. Presrećni smo što smo nastupili baš na otvaranju ovog festivala na kome su nastupali i ove godine nastupaju zaista eminentni umetnici”, kazala je nakon koncerta flautistkinja Anđela Bratić.

“Pojedine kompozicije su tako emotivne, teške za izvođenje, zahtjevaju mnogo energije, a kada ih završimo, imam utisak da i nama i publici treba trenutak- dva da se povratimo, da vratimo koncentraciju. Potrudili smo se da i kompozicije koje su više u duhu plesa izvedemo punom snagom i čini se da smo uspjeli”, objasnila je flautistkinja.

Bonus video: