Poslanike "vrte" već pet mjeseci

“Odgovor nemam, neka parlament odluči šta da se čini”, rekao je Vukčević
1 komentar(a)
Odbor za politički sistem, Foto: Savo Prelević
Odbor za politički sistem, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.07.2015. 16:21h

Već pet mjeseci Vrhovni sud odbija da dostavi poslanicima informaciju o nestanku originalnog CD-a iz sudskih spisa u predmetu ubistva Slavoljuba Šćekića.

Na tom CD-u je dio iskaza bivšeg zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića. Iz Suda su kasnije objasnili da su “u posjedu” snimka, ali nisu saopštili ko je i kako izgubio CD i da li će zato neko odgovarati.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica čudila se ranije što se oko tog pitanja u javnosti diže tolika “prašina”.

"Zbog toga sam tražila da nam se objasni kako je nestao CD, ko je tada bio odgovoran za njega i ko će eventulanio odgovorati zbog nestanka. Tražimo hitan odgovor jer to nije bezazlena priča i ona govori mnogo više od ovih podataka”, kazala je juče zamjenica predsjednika Odbora za politički sistem.

Ona je to saopštila tokom rasprave o izvještaju Sudskog savjeta za 2014.

Predsjednik Sudskog Savjeta Mladen Vukčević kazao je da oni nemaju informaciju o CD-u nego su je tražili od Vrhovnog, a ovi od Apelacionog suda.

”Vaš sam zahtjev ponovo proslijedio, odgovor nemam, neka parlament odluči šta treba da se čini”, odgovorio je.

Nakon što je početkom januara sudija Apelacionog suda Dragiša Rakočević saopštio da je nestao dokaz, Azra Jasavić inicirala je kontrolno saslušanje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, VDT-a Ivice Stankovića i tadašnjeg ministra pravde Duška Markovića, koga je u međuvremnu naslijedio Zoran Pažin.

Saslušanje još nije zakazano jer se čeka informacija suda o nestanku CD-a.

Predsjednik Odbora Rifat Rastoder zaključio je da će to tijelo zbog kontroverza i ozbiljnosti problema “potencirati da se razrješenje tog pitanja dovede do kraja”.

Medenica je ranije kazala da se oko toga neće pokretati istraga.

Sestra ubijenog policajca Slavica Šćekić podnijela je krivičnu prijavu protiv sudija Biljane Uskoković, Slavke Vukčević, Milenke Žižić i Valentine Pavličić, koje su postupale u predmetu, zbog sumnje da su nesavjesno radile i zloupotrijebile službeni položaj.

Tužilaštvo je ranije otvorilo istragu o nestanku CD-a i već saslušalo neke sudije, dok je Tužilački savjet obavijestio Odbor za politički sistem da je proslijedio kopiju CD-a Vrhovnom sudu.

Sumnjivi podaci o sprovedenim mjerama tajnog nadzora

Mladen Vukčević nije imao odgovor na pitanje Snežane Jonice zbog čega niko od osoba koje su bile pod tajnim nadzorom u 500 predmeta, a u kojima nije pokrenut krivični postupak, nije obaviješten o tome.

Jonica je podsjetila da je to zakonska obaveza. Takođe je pitala zbog čega se drastično razlikuju podaci Sudskog i Tužilačkog savjeta o primjeni tajnog nadzora. Ona je rekla da, prema informacijama Sudskog savjeta, MTN se vode protiv 55 osoba, a po tužilačkim podacima protiv 230.

Vukčević je kazao da oni nijesu nadležni za MTN, dok se sudija Vrhovnog suda Radoje Orović, koji je prisustvovao sjednici, nije izjašnjavao iako je Jonica navela da podaci koje je ranije dobila iz Ministarstva pravde potiču iz Vrhovnog suda.

Bonus video: