NAPRAVITE SAMI

Tri recepta za mršavljenje

Uzimanjem samo pola kašičice cimeta dnevno dijabetičari mogu u znatnoj mjeri da smanje nivo šećera u krvi
77 pregleda 0 komentar(a)
cimet, Foto: Shutterstock
cimet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2019. 00:17h

Najromatičnija začinska biljka na planeti - cimet, svoju upotrebu je našao u svim svjetskim kuhinjama kao sastavni dio slatkiša, ali se on u tradicionalnoj medicini koristi i kod osoba koje imaju probleme sa prekomjernom težinom.

Uzimanjem samo pola kašičice cimeta dnevno dijabetičari mogu u znatnoj mjeri da smanje nivo šećera u krvi, jer njegovi sastojci kompleksa katehina i epikatehina aktiviraju insulin i sa njim zajednički djeluju. Eksperimentalno je dokazano da cimet snižava i nivo masti i lošeg holesterola, ima fungicidno dejstvo, odnosno uništava gljivice i spriječava njihov rast. Cimet je odličan izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka, uglavnom nedostajućih minerala u većini namirnica. Od vitamina sadrži vitamine C, K, pirodoksin (B6) i riboflavin (B2).

JUTARNjI ČAJ

Jutarnji čaj će biti još ukusniji ako u njega dodate cimet, čime će ovo postati prirodni napitak za mršavljenje. Još je bolje ako u čaj dodate i med. Na jednu šolju čaja optimalno je staviti jednu kašičicu mlevenog cimeta i dvije kašičice meda. Kalorije koje se nalaze u dvije kašičice meda neće se “lijepiti” za tijelo jer su cimet i med odlični saveznici u borbi protiv viška kilograma.

PODNEVNA UKUSNA UŽINA

U popodnevnim satima cimetu i medu dodajte i đumbir. Cimet i đumbir su još jedna dobra kombinacija za mršavljenje. U dve kašičice meda umutite pola kašičice cimeta i pola kašičice đumbira. Neka ovo posluži kao čarobni premaz za tost, kada je vrijeme za užinu.

VEČERNjI NAPITAK

U večernjim satima preporučuje se da se prokuva 200 mililitara vode sa jednakim djelovima meda i cimeta, po pola kašičice. Popiti pola sata prije odlaska na spavanje, prenose Novosti.