Još izviđaju prebijanje građana u centru grada

Policajcima Mladenu Vujoviću, Slavku Furtuli, Vukomanu Marašu, Marku Stojanoviću i Milošu Bečanoviću na teret su stavljena krivična djela zlostavljanje i falsifikovanje službene isprave
97 pregleda 10 komentar(a)
prebijanje centar, policija prebijanje, Foto: Screenshot (video)
prebijanje centar, policija prebijanje, Foto: Screenshot (video)
Ažurirano: 16.09.2018. 06:36h

Osnovno državno tužilaštvo još izviđa pet pripadnika Interventne jedinice policije, koji se sumnjiče da su prebili trojicu mladića u centru Podgorice, u februaru ove godine.

Policajcima Mladenu Vujoviću, Slavku Furtuli, Vukomanu Marašu, Marku Stojanoviću i Milošu Bečanoviću na teret su stavljena krivična djela zlostavljanje i falsifikovanje službene isprave.

Iz tužilaštva je “Vijestima” potvrđeno da se predmet još nalazi u izviđaju.

Njih petorica osumnjičeni su da su u subotu 17. februara prebili trojicu mladića ispred lokala “Bajice” u centru Podgorice.

Na snimku objavljenom na sajtu IN4S vidi se kako uniformisani policajci prilaze grupi koja stoji ispred zatvorenog lokala i počinju da ih biju.

Vidi se da prilaze trojici mladića koji stoje sa djevojkama i jednom mladiću zadaju oko 14 udaraca, drugom 11, a trećem tri udarca.

Momka koji je dobio najviše batina nekoliko puta su bacali na pločnik.

Jedan od policajaca je jednom od mladića nekoliko puta glavu udario o zid.

Na snimku se vidi da nijedan od pretučenih mladića nije pružao otpor, a dvije djevojke, koje su bile sa njima u društvu kada su policajci došli, brzo su izašle iz kadra.

Advokatica policajaca Maja Zeković ranije je rekla da su njeni branjenici negirali izvršenje krivičnih djela za koje ih tužilaštvo sumnjiči, te da su ih mladići vrijeđali, dok su oni kontrolisali jedno vozilo u njihovoj blizini.

Oni su, nakon petnaestak dana od navodnog zlostavljanja, pušteni da se brane sa slobode.

Iz Akcije za ljudska prava (HRA) su ranije podsjetili da policija još krije svoje službenike koji su učestvovali u najmanje 28 slučajeva zlostavljanja građana u kontekstu oktobarskih protesta iz 2015. godine, iako su slučajevi snimljeni i povrede dokazane.

Iz te nevladine organizacije su ocijenili da je očigledno da su pripadnici Uprave policije ohrabreni na zloupotrebu prinude činjenicom da je Specijalnoj antiterorističkoj jedinici Uprave policije omogućeno da bez ikakvih posljedica primijeni torturu nad najmanje 25 građana u Podgorici u oktobru 2015. godine.

Bonus video: