Obilje programa u 39 dana

Na otvaranju nastupa duo Dina Desančić-Safet Drljan, Danica Nikić, Branko Ilić, Dagiša Simović i “Habanera”, saopšteno je juče na pres konferenciji JP “Kulturni centar Bar” (KCB) u Dvorcu kralja NIkole
0 komentar(a)
Barski ljetopis, Foto: Radomir Petrić
Barski ljetopis, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 08.07.2015. 17:46h

Od 14. jula do 21. avgusta, XVIII Barski ljetopis prirediće Baranima i njihovim gostima ukupno 59 zvaničnih programa u 39 festivalskih dana, a pored toga, biće održano i nekoliko pratećih programa.

Na otvaranju nastupa duo Dina Desančić-Safet Drljan, Danica Nikić, Branko Ilić, Dagiša Simović i “Habanera”, saopšteno je juče na pres konferenciji JP “Kulturni centar Bar” (KCB) u Dvorcu kralja NIkole.

Direktor KCB Ćazim Nikezić zahvalio je generalnim pokroviteljima, Opštini Bar i Ministarstvu kulture, ističući da je i ove godine vladalo veliko interesovanje umjetnika za nastup u Baru, toliko da se svima nije moglo izaći u susret, jer je, pored ostalih, selektirano 14 književnih, šest likovnih, 19 pozorišnih programa.

Vladislav Kasalica, upravnik Zavičajnog muzeja, najavio je veliku izložbu majstora enformela Fila Filipovića u saradnji sa Narodnim muzejom, te izložbu crteža Danila Kiša povodom 80 godina od rođenja velikana jugoslovenske književnosti.

“U Galeriji 'Velimir A. Leković' akcenat će biti na skulpturi, od izložbe Bogdana Musovića, do postavke Miodraga Šćepanovića”, rekao je Milun Lutovac, upravnik Galerije. Mladen Zagarčanin najavio je prvu veliku izložbu podvodne arheologije na Ljetopisu, povodom sto godina od potapanja francuske kontratorpiljerke "Dag" u barskom akvatorijumu.

U saradnji sa Ambasadom Francuske u Podgorici, Francuskim kulturnim centrom, NVO “Skuba pres” i “Svet ronjenja”, te roniocem i antikvarom Slobodanom Lekićem, ova postavka prikazaće oko 150 artefakata i biti omaž francuskoj vojsci za pomoć narodu i vojsci Crne Gore u prve dvije godine Velikog rata.

"Dosad najveći muzički događaj na Ljetopisu uopšte biće 22. jula u Dvorcu, koncert slavnog američkog pijaniste Vladmira Viarda. Predstavićemo izvođaće na najpopularnijim instrumentima, u svim formama, a biće izvedena i 'Spičanska svadba'”, rekao je selektor muzičkog dijela Vladimir Domazetović.

Selektor filmskog programa Nikica Vuksanović pripremio je sa Ambasadom Turske četvorodnevnu reviju turskog filma za sredinu avgusta, na kojoj će biti prikazan i nagrađivani kratki igrani film “Kad bi ovce bile roze”.

Selektorka književnog programa Mila Čordašević najavila je nastavak festivalske radionice “Pasaži iz Bara”, te promocije monografije o istoriji crnogorske pop kulture i svijeta savremene televizije. Prolog Ljetopisa biće 10.jula promocija izdanja KCB “Od beznađa do nade” Branke Bogavac.

"Teatarski dio Ljetopisa otvara 'Maj nejm iz Mitar' Kolašinskog pozorišta, predstave u čijoj je režiji Vida Ognjenović imala velikog udjela, a potom slijede žanrovski raznovrsne predstave ansambala iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske”, kazao je Dragiša Simović, selektor pozorišnog programa.

Bonus video: