Brzine interneta od 20 Mbit/s i u područjima na preko 2.000 mnv

Projekat "Povezivanja širokopojasnim internetom graničnih oblasti planine Prokletije" se realizuje u okviru prekogranične saradnje Crne Gore i Albanije uz podršku Evropske unije, sa ciljem da se premosti digitalni jaz i pruži podrška regionalnom razvoju
155 pregleda 0 komentar(a)
Prokletije, Foto: Arhiva "Vijesti"
Prokletije, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.07.2015. 15:05h

Svečanošću na katunu Štavna i zvaničnim puštanjem u rad interneta na lokalitetima planinskog područja Andrijevice, Gusinja, Plava i Rožaja, uspješno je okončana prva faza projekta „Povezivanja širokopojasnim internetom graničnih oblasti planine Prokletije”.

"Implementacija širokopojasnog pristupa internetu u entitetima planinskog područja Andrijevice, Gusinja, Plava i Rožaja obezbjediće dodatni podstrek daljem razvoju planinskog turizma, koji je prepoznat kao jedan od strateških razvojnih pravaca, ali i drugih potencijala ove regije. Savremeno digitalno društvo zahtijeva snažnu i opšte dostupnu infrastrukturu, koja omogućava broadband konekcije velike brzine, i u ovom trenutku smo u potpunosti odgovorili tom zahtjevu, realizacijom širokopojasnog pristupa internetu u planinskim područjima na preko 2.000 metara nadmorske visine, sa brzinama od 20 Mbit/s, što je bilo nezamislivo do prije par godina- kazao je danas na katunu Štavna potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović.

On je podsjetio na opredijeljenost Crne Gore „da na svim nivoima čini napredak u dostizanju standarda i učvršćivanju saradnje sa evropskom zajednicom, kao i na značaj ispunjavanja svih obaveza koje slijede u narednom periodu u okviru evroatlantske agende".

Lazović je kazao da je realizacija tog projekta u potpunosti kompatibilna sa vizijom ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije na polju obezbjeđivanja širokopojasnog pristupa internetu na cijeloj teritoriji države.

Na svečanosti je gvorila I ministarka za inovacije i javnu upravu Albanije Milena Harito koja je istakla da se utom projektu ogleda posvećenost obje zemlje, koje su učestvovale u njegovoj realizaciji, da kroz kreiranje sinergije u oblasti informaciono-kolunikacionih tehnologija, kontinuirano rade na promovisanju turizma u ruralnim područjima, čime se u mnogome doprinosi ekonomskom i kulturnom razvoju obje zemlje.

Projekat "Povezivanja širokopojasnim internetom graničnih oblasti planine Prokletije" se realizuje u okviru prekogranične saradnje Crne Gore i Albanije uz podršku Evropske unije, sa ciljem da se premosti digitalni jaz i pruži podrška regionalnom razvoju.

Završtek projekta , kako je saopšteno iz ministarstava za informaciono društvo i telekomunikaciju može se očekivati u toku narednih mjeseci, svečanim otvaranjem digitalnog muzeja u Ulcinju.

Bonus video: