Slučaj "Košljun": Završna riječ u septembru

Specijalni tužilac Lidija Vukčević je kazala da ne postoji ni jedan uslov da suđenje počne iz početka
103 pregleda 6 komentar(a)
Lazar Rađenović, Foto: Savo Prelević
Lazar Rađenović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.07.2015. 09:30h

Sudija Valentina Pavličić prihvatila je predlog advokata Branislava Tapuškovića, branioca okrivljenog predsjednika Opštine Budva Lazara Rađenovića, i završnu riječ u aferi Košljun zakazala za prvi, drugi, treći i četvrti septembar u Višem sudu u Podgorici.

Beogradski advokat Tapušković je anagažovan kao izabrani branilac Rađenovića, nakon što mu je advokat Vladan Bojić, otkazao punomoćje, kao i okrivljenoj Jelici Petričević. Na glavni pretres juče se, kao njen novi branilac, došao advokat Nikola Medojević. Osim njega, Petričević će braniti i advokat Borivoje Đukanović.

Prije konačne odluke suda, Tapušković je objasnio u kakvoj se situaciji nalazi odbrana. Osim predloga da se završna riječ u ovom predmetu zakazana za juče, odloži za mjesec i po do dva, predložio je da pretres počne iznova.

“Prvi put se nalazim u situaciji kao branilac koji je u sudnici već 50 godina, da je sporno da li je dokazni postupak okončan ili je najavljena završna riječ. Ja sam došao sa glavnog pretresa, a treba da pregledam zapisnike sa 40 glavnih pretresa. Postavlja se pitanje koliko meni treba vremena da spremim završnu riječ. Mogao bih da tražim da postupak krene iznova, to je moje pravo. Nisam spreman dfa uđem u opstrukciju sa sudovima, ali apsolutno je nemoguće da uđem u predmet bez dovoljno vremena za pripremu odbrane. Meni nije dovoljno manje od mjesec i po do dva”, kazao je branilac.

Advokat Medojević je dodao da je principijelno saglasan sa predlogom kolege Tapuškovića.

Specijalni tužilac Lidija Vukčević je kazala da ne postoji ni jedan uslov da se suđenje počne iz početka.

“Sud treba odbrani da ostavi dovoljno vremena za pripemu odbrane, da se ne dogodi ponovo da branilac otkaže punomoćje i tako se ovo suđenje odugovlači u nedogled”, kazalaje tužilac.

Nakon pauze, sud je odlučio da se uvaži zathjev novih branilaca okrivljenih.

Predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović je optužen da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, baš kao i Aleksandar Tičić. Jelica Petričević i Vido Rađenović optuženi su za krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja.

Bonus video: