Marković: Prvi put čujem za Mojkovački klan

"Ako postoje ne činjenice i dokazi već makar i osnovi sumnje za ono što se tvrdi ja nijesam dostojan ne dužnosti potpredsjednika Vlade već ni jedne javne funkcije niti bilo kakvog angažmana u državnoj administraciji", rekao je Marković
226 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Luka Zeković
Duško Marković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.07.2015. 06:29h

Potpredsjednik Vlade Duško Marković, optužio je juče policajca Predraga Šukovića da iznosi naručene tvrdnje kada govori o njegovoj navodnoj povezanosti sa krijumčarenjem cigareta.

Šuković: Marković i Veljović mi se svete zbog istraga šverca cigara u Mojkovcu

Marković je u izjavi za javnost napisao da u potpunosti odbacuje konstatacije “izvjesnog policijskog službenika i političkog aktiviste” Šukovića, iznijetih 5. jula u dnevnom listu „Vijesti“.

“Obavještavam javnost da sam 6. jula, dakle prije nego što je ova naručena tvrdnja počela da biva politički eksploatisana od strane pojedinih opozicionih političara, pismenim putem informisao vrhovnog državnog tužioca i ministra unutrašnjih poslova da iskazujem snažan interes da se u najkraćem roku provjere tvrdnje imenovanog policijskog službenika s ciljem utvrđivanja istine”, piše u izjavi Markovića.

On je objasnio da je u tim dopisima konstatovao da, kao dugogodišnji direktor ANB-a, potpredsjednik Vlade i koordinator Biroa za operativnu koordinaciju službi bezbjednosti, nije upoznat sa tvrdnjama da postoji i navodno funkcioniše „Mojkovački kriminalni klan“, odnosno da “nije bezbjednosno tretiran ni u jednom strateškom ni operatarivnom dokumentu, već da se očito radi o političkoj manipulaciji”.

“Do sada se nijesam oglašavao u javnosti povodom ovih grubih izmišljotina i neistina, uvažavajući činjenicu da posebnu težinu tim tvrdnjama daje to što ih iznosi policijski službenik premda i poznati bloger koji koristi pseudonim da bi pokušao da kompromituje nosioce odgovornih dužnosti u državi. To je okolnost koja ponižava profesionalne standarde i Etički kodeks. Ovom prilikom javno ohrabrujem policijskog službenika Predraga Šukovića, koga inače ne poznajem, da dokaze koje navodno ima podnese Tužilaštvu”, kazao je Marković.

On je ocijenio da nije dostojan da obavlja nijednu javnu funkciju, ukoliko se utvrdi da bar ima i osnova sumnje za ono što policajac tvrdi.

“Ali, ako se utvrdi da su tvrdnje neistinite i neutemeljene, onda bi isto pravilo trebalo da važi i za onoga ko ih je iznio. Ovo treba shvatiti kao jednu od rijetkih prilika da se zaustavi kriminal nosioca jedne od najodgovornijih dužnosti u državi ili pak da se za sva vremena stane na kraj praksi pokušaja ličnih i političkih obračuna”, piše u izjavi Markovića.

Šuković je saslušan u svojstvu građanina zbog komentara ostavljenih na portalu “Vijesti” u kojima dovodi u pitanje dužinu Markovićevog životnog vijeka.

On je potvrdio da stoji iza nadimka Boss, ali je negirao da u njegovom komentarisanju ima bilo kakvih prijetnji.

Policajcima na saslušanju rekao je da njihov poziv tumači kao još jedan pritisak od Markovića i Veselina Veljovića. “Koji su na mene ogorčeni što sam kao šef Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije radio predmet u vezi sa švercom cigareta i fabrike u Mojkovcu, i koji izvanredno dobro znaju da se imena nekoga od njih pominju u predmetu”, piše u izjavi koju je Šuković dao policiji 12. juna.

Marković u pismu ministru policije Rašku Konjeviću, između ostalog, piše i da Šuković možda iznosi neistine kako bi opravdao neetičko ponašanje, “koje se ogleda u višemjesečnim prijetnjama po moj život”.

On kaže da je čudno da Uprava policije navodno ne zna za tvrdnje koje iznosi njen službenik.

UP je negirala da je Šuković vodio istrage o švercu cigareta iz mojkovačke fabrike, a inspektor je u izjavi "Vijestima” naveo datume "informacija i zahtjeva tužioca” o tim istragama.

Bonus video: